16 mai 2016, 11:15 Realitatea moldovenească views 7072
Pe 31 mai intră în vigoare noua lege antitutun
16 mai 2016, 11:15 Realitatea moldovenească views 7072

Pe 31 mai intră în vigoare noua lege antitutun

Fumătorii, declaraţi persoane non grata în majoritatea spaţiilor publice din Republica Moldova - cel puţin acestea sunt noile reguli care vor intra în vigoare în mai puţin de două săptămîni.

În timp ce proprietarii de localuri spun că prevederile vor lovi în venituri şi fumătorii sunt scoşi în afara legii, autorii proiectului declară că astfel se va reduce numărul persoanelor care suferă din cauza expunerii la fum, relatează Moldova 1.

Potrivit statisticilor oficiale, fiecare al patrulea moldovean este fumător. Majoritatea dintre cei care nu-şi închipuie viaţa fără ţigară sunt tinerii cu vîrsta cuprinsă între 20 şi 35 de ani. Prin adoptarea Legii antitutun, autorităţile îşi propun să implementeze un program de reducere a riscurilor cauzate de inhalarea activă sau pasivă a fumului de ţigară.

Din 31 mai vor intra în vigoare prevederile Legii privind controlul tutunului, care vor limita accesul fumătorilor în mai multe spaţii publice. Iniţiativa este salutată mai ales de nefumători, care spun că fumatul pasiv le pune sănătatea în pericol.

Legea impune restricţii draconice. Astfel, fumătorii nu vor mai avea voie să fumeze la locul de muncă, în instituţiile de învăţămînt, medico-sanitare şi ale autorităţilor publice centrale şi locale. Fumatul va fi interzis şi în staţiile de aşteptare, în transport, pe stadioane, arene, în pieţe şi alte spaţii publice deschise pe durata evenimentelor. Fumătorii vor trebui să renunţe la ţigară şi în localurile de agrement.

Noua lege însă le va da mari bătăi de cap administratorilor şi proprietarilor de localuri, care spun că vor pierde clienţii, dar şi cîştigurile. Ei declară că multe prevederi sunt neclare şi practic imposibil de realizat.

Nemulţumiţi de prevederile noii legi, mai mulţi manageri de restaurante şi baruri, dar şi reprezentanţi ai unor ONG-uri au semnat petiţii adresate autorităţilor, în care cer o reglementare mai clară, dar şi crearea unor fumuare în incinta spaţiilor închise, aşa cum se practică în multe ţări europene.

„Cerem revizuirea acestei legi pentru că, unu la mînă, nu este prevăzută necesitatea expresă de a amenaja locuri speciale pentru fumat de către autorităţile publice, de către localuri, nu este specificat parametrii şi condiţiile acestor locuri pentru fumat. În al doilea rând sunt interzise inclusiv şi ţigările electronice care nu reprezintă un risc, inclusiv şi pentru nefumători. Fumătorii practic sunt scoşi în afara legii şi nu li se oferă o alternativă pentru a o respecta", afirmă Constantin Dascăl, președinte „Fumătorii Responsabili".

Pe de altă parte, autorităţile spun că, odată cu intrarea în vigoare a Legii, localurile vor fi verificate, iar în cazul depistării neregulilor, vor fi aplicate amenzi. „Ca elemente probatorii care vor sta la baza constatării faptului de încălcare a Legii antitutun, oamenii legii vor lua în consideraţie declaraţiile martorilor, vor lua în consideraţie secvenţele foto-video. Totodată, ca bază probatorie vor fi şi declaraţiile oamenilor legii atunci cînd vor depista persoanele care fumează în locurile interzise. Oamenii legii nu au ca scop să amendeze cât mai mulţi fumători, dar apelăm la conştiinţa fiecărui dintre ei ca să se conformeze prevederilor legii noi", spune Tamara Procopii, şefa Secției relații cu publicul a Inspectoratului General al Poliției (IGP).

În perspectivă, fumătorii decişi să abandoneze viciul ar putea beneficia de tratament gratuit în cadrul programului unic de asigurări naţionale.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

lege , fumatul

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1577
Populația:
2776 locuitori

Teţcani este un sat şi comună din raionul Briceni. Teţcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Teţcani se află la o distanță de 27 km de oraşul Briceni şi la 260 km de  Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2776 de oameni. Prima atestare documentară a satului Teţcani datează din anul 1577.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.