27 mai 2016, 16:30 Realitatea moldovenească views 4635
Moldovenii vor avea dreptul să aleagă furnizorul de energie electrică
27 mai 2016, 16:30 Realitatea moldovenească views 4635

Moldovenii vor avea dreptul să aleagă furnizorul de energie electrică

Fiecare consumator final din Republica Moldova va avea dreptul să aleagă şi să schimbe furnizorul de energie electrică, primind servicii calitative la preţuri negociate şi cu respectarea principiului securităţii în aprovizionarea cu energie electrică. Această va fi posibil după intrarea în vigoare a Legii cu privire la energia electrică, adoptată astăzi în Parlament cu 53 de voturi, în lectură finală.

Astfel, Legea stabileşte rolul, obligațiile şi responsabilitățile autorităților competente, precum şi funcțiile, obligațiunile şi drepturile operatorului de transport şi sistem, ale operatorilor de distribuție, ale producătorilor, ale furnizorilor şi ale consumatorilor de energie electrică.

Potrivit legii, durata contractului de furnizare şi preţul energiei electrice se negociază de către furnizor şi consumatorul final în condiţii de piaţă. Schimbarea furnizorului se efectuează în termen de cel mult 20 de zile calendaristice, în baza unei cereri depuse de consumatorul final. La schimbarea furnizorului, consumatorul eligibil nu poate fi obligat la plata vreunei taxe.

Totodată, consumatorii noncasnici au dreptul de a încheia în aceleaşi timp contracte de furnizare a energiei electrice cu mai mulţi furnizori. În acest caz, unul din furnizori trebuie să-şi asume responsabilitatea de echilibrare pentru consumatorul respectiv.

Legea interzice deconectarea instalaţiilor electrice ale consumatorilor finali în zilele de vineri, sîmbătă şi duminică, în zilele de sărbătoare nelucrătoare sau cu o zi înainte de ziua de sărbătoare nelucrătoare, precum şi în celelalte zile după ora 18:00, excepţie fiind cazurile de depistare a conectării neautorizate la reţelele electrice cînd instalaţiile electrice conectate neautorizat se deconectează odată cu depistarea acestor cazuri.

Contractele de furnizare a energiei electrice încheiate până la intrarea în vigoare a prezentei legi, rămân valabile până la semnarea de către consumatorii finali a contractelor noi de furnizare a energiei electrice, dar nu mai târziu de un an de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Modificările au scopul de a garanta siguranţa aprovizionării cu energie electrică şi buna funcționare a sistemului electroenergetic, precum şi dezvoltarea comerțului liber cu energie electrică între statele membre ale Comunităţii Energetice. Punerea în aplicare a noilor prevederi legislative va contribui la continuarea reformei sectorului electroenergetic şi va duce la instituirea a unei pieţe de energie electrică concurenţiale.

Sursa: www.realitatea.md

Cuvinte cheie:

energie electrică

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
1105 locuitori

Goian este un sat din cadrul comunei Ciorescu, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 14 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 1105 locuitori. Satul Goian a fost menționat documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.