01 iunie 2016, 16:00 Realitatea moldovenească views 6039
În Moldova s-au ieftinit produsele petroliere
01 iunie 2016, 16:00 Realitatea moldovenească views 6039

În Moldova s-au ieftinit produsele petroliere

La stațiile PECO din Moldova s-au redus prețurile la produsele petroliere, după ce ieri ANRE a anunțat prețurile maxime la carburanți, pe care operatorii de piață nu trebuie să le depășească.

În special, prețul benzinei Premium-95 s-au redus la pompă pînă la 16,21 de lei pentru un litru, iar la motorină – pînă la 13,83 lei, iar la gazul lichefiat – pînă la 7,2 lei pentru un litru.

De menționat că anume aceste prețuri cu amănuntul pentru carburanți au fost stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în calitate de plafon maxim ce nu poate fi depășit de operatorii de pe piața produselor petroliere. În caz contrar, aceștia riscă sancțiuni dure, pînă la retragerea licențelor.

Aceste prețuri maxime cu amănuntul au fost stabilite de regulator în conformitate cu prevederile noii Metodologii de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, care a intrat în vigoare pe 13 mai 2016.

Prețurile maxime, indicate pe site-ul ANRE, vor fi valabile timp de 14 zile calendaristice. Conform metodologiei indicate, ANRE, la fiecare 14 zile calendaristice, în ziua de marți, va stabili prețurile plafon pentru vînzarea cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat și le va publica pe pagina sa web pînă la ora 13.00. În aceeași zi, fiecare operator de pe piața produselor petroliere va determina, pornind de la prețurile plafon cu amănuntul, stabilite de ANRE, prețurile cu amănuntul pentru aceste produse petroliere și le vor publica pe site-urile web, precum și le vor indica pe panourile de la stațiile de alimentare.

Prețurile stabilite de operatori vor intra în vigoare și vor fi aplicate către toți clienții, începînd cu ziua de miercuri, ora 00:01. Operatorii nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decît cele stabilite de ANRE.

Prețurile plafon au la bază patru componente principale: cotațiile medii Platts pentru benzină și cotațiile medii Argus pentru gazul lichefiat; costurile de tranzacționare aferente operațiunii de import, inclusiv costurile de transport și de asigurare; cota accizelor și cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul fiscal al Republicii Moldova, și marja comercială specifică, care cuprinde valoarea cheltuielilor și profitul companiilor petroliere.

ANRE atenționează operatorii de pe piața produselor petroliere asupra responsabilității lor pentru respectarea noii proceduri de stabilire și aplicare a prețurilor de comercializare cu amănuntul a carburanților. În acest scop, ANRE va proceda la verificarea modului în care operatorii respectă procedura respectivă. În același timp, ANRE solicită consumatorilor care vor depista că prețurile la stațiile de alimentare depășesc prețurile plafon stabilite de ANRE, să comunice aceste cazuri la linia verde a ANRE: +373 800 10 800.

ANRE a declarat anterior că ultima scumpire a prețurilor cu amănuntul la produsele petroliere în Moldova, operată pe 23 mai, a fost ilegală, iar modul de calcul și stabilire a prețurilor la benzină și motorină a fost încălcat de 27 de companii. Benzina a fost scumpită atunci în medie cu 60 de bani per litru, iar motorina – cu 1 leu.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

petrol , preţ

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1853
Populația:
1317 locuitori

Cotihana este o localitate din cadrul oraşului Cahul, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cahul și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia localităţii constituia 1317 locuitori. Satul Cotihana a fost menționat documentar în anul 1853.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.