07 iunie 2016, 11:45 Realitatea moldovenească views 4315
Ucraina, dispusă să livreze în Moldova energie electrică mai ieftină
07 iunie 2016, 11:45 Realitatea moldovenească views 4315

Ucraina, dispusă să livreze în Moldova energie electrică mai ieftină

Ucraina este dispusă să livreze începînd de anul viitor în Moldova energie electrică la preţuri competitive, comunică NOI.md.

Potrivit comunicatului Ministerului Economiei al Republicii Moldova, acest fapt l-a comunicat Alexandr Svetelik, viceministru al Energeticii şi Industriei Cărbunelui al Ucrainei, în cadrul întrevederii de la Kiev cu vicepremierul, ministrul Economiei al Republicii Moldova, Octavian Calmîc.

În cadrul dialogului, părţile au subliniat interesul ambelor state de a intensifica colaborarea bilaterală în domeniul energetic. La acest capitol, părţile s-au expus în favoarea dezvoltării proiectelor de infrastructură energetică şi interconectare la sistemul energetic european.

Alexandr Svetelik a menționat disponibilitatea părţii ucrainene de a livra energie electrică în Moldova la preţuri competitive începînd cu anul viitor. Alte detalii ale întrevederii nu sînt expuse de partea moldovenească.

Anterior, ministrul Energeticii şi Industriei Cărbunelui al Ucrainei, Igor Nasalik, a anunţat despre posibila reluare a exportului de energie electrică ucraineană în Moldova de la 1 iunie 2016, dacă cabinetul de miniștri al Ucrainei va susţine hotărîrea cu privire la exportul de energie electrică, adoptată în scopul asigurării funcţionării echilibrate a Sistemului energetic unificat al Ucrainei, majorării solicitării capacităţilor generatoare, precum şi al creşterii cererii la producţia de cărbune.

Trebuie menţionat că, din cauza penuriei acute de cărbune în legătură cu acţiunile militare din Donbass, livrările de energie electrică în Moldova au fost sistate din noiembrie 2014 în scopul evitării deconectării în evantai a consumatorilor Ucrainei.

În acelaşi timp, după soluţionarea problemei cu obţinerea cărbunelui şi sistarea livrării energiei electrice în Crimeea, Ucraina planifica să reia exportul de energie electrică în Moldova, în martie-aprilie 2016, dar autorităţile Moldovei au prelungit cu un an contractul de livrare a energiei electrice produse de CTE Moldovenească şi furnizate pe malul drept al Nistrului de Compania "Energocapital". Totodată, preţul la livrarea de energie electrică în Moldova din dreapta Nistrului de la CTE Moldovenească s-a redus cu 30%.

CTE Moldovenească este situată în regiunea transnistreană (or. Dnestrovsc) şi aparţine companiei ruse Inter RAO.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

Ucraina , energie electrică , preţ

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1518
Populația:
5444 locuitori

Bubuieci este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bubuieci, Humuleşti și Bîc. Localitatea se află la distanța de 4 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 5444 de oameni. Satul Bubuieci a fost menționat documentar în anul 1518.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.