27 iunie 2016, 14:15 Realitatea moldovenească views 7177
Top 5 orașe mici, cele mai bogate din Moldova
27 iunie 2016, 14:15 Realitatea moldovenească views 7177

Top 5 orașe mici, cele mai bogate din Moldova

Orașele Vadul lui Vodă, Vatra, Șoldănești, Briceni și Ștefan Vodă întrec marile orașe din țară la capitolul veniturile bugetelor locale la numărul de locuitori.

Concluzia se conține într-un raport întocmit de IDIS „Viitorul", în baza datelor acumulate pe portalul localbudgets.viitorul.org, citat de NOI.md.

Potrivit raportului, Vadul lui Vodă depășește municipiul Chișinău după veniturile pe cap de locuitor, ramura principală a economiei localităţii fiind deservirea obiectivelor balneo-curative. În anul 2015, veniturile pe cap de locuitor au reprezentat 4418 lei, veniturile totale ale orașului fiind de 24 de milioane de lei. Pentru comparație, municipiul Chișinău alocă 4166 lei per locuitor din venitul total de 2 miliarde 661 milioane de lei.

O altă localitate care figurează în top este orășelul Vatra, a cărui economie se ține pe întreprinderile de prelucrare-dobîndire a zăcămintelor naturale, dar și cele de prelucrare și depozitare a băuturilor alcoolice. În orășel activează aproape 459 de agenți economici, iar venitul total, în 2015, a fost de 11,5 milioane de lei.

Principalii agenți economici din orașul Șoldănești, o altă localitate inclusă în top, sînt fabrica de fermentare a tutunului „Parșe-Tutun", care are o capacitate de 10,5 mii de tone anual, și întreprinderea forestieră de prelucrare a lemnului, care produce parchet, uși, ferestre și alte articole din lemn.

Un alt oraș prosper de la nordul țării este Briceni. Venitul total al orașului în anul precedent au fost de 20 de milioane de lei, în timp ce veniturile orașului Briceni per locuitor în anul 2015 au fost de 2434 de lei.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

oraș , top , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
1700 locuitori

Gura Căinarului este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gura Căinarului și Zarojeni. Satul Gura Căinarului este situat la distanța de 15 km de orașul Florești și la 144 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1700 de oameni. Satul Gura Căinarului este menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.