28 iunie 2016, 16:30 Realitatea moldovenească views 7941
UE, despre condamnarea fostului premier Filat
28 iunie 2016, 16:30 Realitatea moldovenească views 7941

UE, despre condamnarea fostului premier Filat

Toți cei implicați în frauda bancară din 2014 trebuie aduși în fața justiției, nu doar Vlad Filat. Astfel a comentat purtătorul de cuvînt pentru acțiune externă a UE, Maja Kocijancic, prima condamnare în acest caz de rezonanță.

Reprezentanta UE a criticat faptul că procesul de judecată în dosarul fostului prim-ministru a avut într-un mod netransparent, iar societatea civilă, presa şi cetăţenii Republicii Moldova au fost lipsiţi de posibilitatea de a afla niște răspunsuri.

„Uniunea Europeană este ferm convinsă de importanţa asigurării unei investigaţii minuţioase şi imparţiale a cazurilor de fraude bancare din anul 2014. Aceasta include aducerea tuturor celor vinovaţi în faţa justiţiei, ceea ce încă nu a avut loc. În același timp, este vital ca drepturile la un proces corect și public să fie respectate. Şedinţele de judecată în cazul domnului Filat au fost închise. Astfel societatea civilă, presa şi cetăţenii Republicii Moldova au fost lipsiţi de posibilitatea de a urmări procesul, care putea să clarifice schemele folosite pentru comiterea fraudelor bancare", se arată în comentariul purtătoarei de cuvînt.

Maja Kocijancic a precizat că UE va continua să evidențieze lipsa independenţei sistemului judiciar şi agențiilor de aplicare a legii în Republica Moldova, menționînd că este gata să acorde suportul necesar în reformarea instituțiilor vizate.

Precizăm că ieri, fostul premier Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare, fiind declarat vinovat de corupere pasivă și trafic de influență.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

UE , Vlad Filat , Condamnare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1894
Populația:
948 locuitori

Cneazevca este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cîzlar, Cneazevca și Stoianovca. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Leova și la 76 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 948 locuitori. Satul Cneazevca a fost menționat documentar în anul 1894.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.