03 septembrie 2016, 11:05 Realitatea moldovenească views 4871
Azi are loc ceremonia de canonizare a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni
03 septembrie 2016, 11:05 Realitatea moldovenească views 4871

Azi are loc ceremonia de canonizare a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni

Azi, la Mănăstirea Căpriana, are loc ceremonia religioasă de canonizare a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, în prezența a mii de enoriași, care au venit să participe la Sfânta Liturghie.

La sfârtșitul lunii august, Mitropolia Moldovei a săvârșit ceremonia de deshumare a trupului Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni din cripta bisericii voievodale „Adormirea Maicii Domnului" a Mănăstirii Căpriana.

Decizia privind canonizarea primului Mitropolit al Basarabiei a fost luată de către Mitropolia Moldovei la data de 28 iulie 2016, după aprobarea acesteia de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, cu zece zile mai devreme.

Canonizarea lui Gavriil Bănulescu-Bodoni are loc în ziua de 3 septembrie, când a fost înființată Episcoia Chișinăului și a Hotinului.

Gavriil Bănulescu-Bodoni s-a născut în anul 1746, în Bistrița. El a fost Mitropolit al Moldovei, de Ekaterinoslav și Herson-Tavriceski, al Kievului și al Basarabiei. A decedat la data de 30 martie 1821, în Chișinău.

Sursa: www.realitatea.md

Cuvinte cheie:

Mitropolit , biserica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1642
Populația:
138 locuitori

Boroseni este un sat în componenţa comunei Elizavetovca, raionul Donduşeni. Suprafaţa satului este de 5 km pătraţi. Satul Boroseni este situat la o distanţă de 15 km de oraşul Donduşeni şi la 224 km de Chișinău.  Populaţia satului constituie 138 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Boroseni datează din 7 aprilie 1642.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.