21 septembrie 2016, 15:00 Realitatea moldovenească views 5209
Se instituie un nou tip de inspecție!
21 septembrie 2016, 15:00 Realitatea moldovenească views 5209

Se instituie un nou tip de inspecție!

La 10 octombrie 2014 a intrat în vigoare Legea privind performanța energetică.

În conformitate cu prevederile legii respective, Guvernul, în termen de pînă la 10 octombrie 2015, urma să elaborareze actele normative şi eglementările tehnice pentru aplicarea prezentei legi.

Și iată că, cu mare întîrziere, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a elaborat proiectul regulamentului privind inspecția periodică a sistemelor de încălzire din clădiri.

În Nota explicativă la proiect se afirmă că clădirilor din Moldova le revin circa 45% din totalul consumului final de energie. Sectorul construcțiilor are cel mai mare potențial de reducere a consumului de energie şi, estimativ, poate contribui la realizarea unei economii de energie cuprinse între 10 şi 12% din ţinta naţională de 20% către anul 2020. O mare parte dintre clădirile existente au vechimea cuprinsă între 20-60 ani, caracteristicile termice ale cărora sînt scăzute. Aproximativ 56% dintre clădiri au fost construite înainte de anul 1975, iar 2% - după anul 2006, cînd au fost aprobate normativele în construcţii privind protecţia termică a clădirilor.

Prin proiectul hotărîrii se propune a institui un nou instrument în domeniul eficienței energetice a clădirilor – inspecția periodică a sistemelor de încălzire din clădiri, care are drept scop determinarea eficienței energetice a sistemelor inspectate şi elaborarea recomandărilor fezabile privind îmbunătățirea eficienței energetice a acestor sisteme. Inspecției periodice vor fi supuse sistemele de încălzire cu o putere nominală utilă mai mare de 20 kW. În dependență de puterea nominală a cazanului și tipul de combustibil utilizat, inspecțiea impusă va fi aplicată în fiecare 2-5 ani. Se presupune că pentru efectuarea inspecțiilor respective vor fi angajați și certificați inspectori specializați. Nu este clar la cine se vor atribui acei inspectori, dat fiind că cu problematica eficienței energetice ar trebui să se ocupe Agenția Eficienței Energetice pe lîngă Ministerul Economiei, iar proiectul respectiv a fost elaborat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcții, fără a preciza apartenența inspectorilor, doar că aceștea vor fi autorizați de Agenția respectivă..

Se presupune că rapoartele cu rezultatele estimărilor se vor pastra timp de 10 ani.

Se afirmă, precum că activitatea inspectărilor sistemelor de încălzire nu necesită cheltuieli bugetare și, prin urmare, în viziunea autorilor proiectului, nu este nevoie de o fundamentare economico-financiară. Afirmație incredibilă și mult posibil negîndită, dat fiind că cheltuieli inevitabil vor fi, iar bugetul public nu poate să suporte asemenea cheltuieli, care vor fi puse pe sama proprietarilor clădirilor/caselor/apartamentelor.

Deci, prin lege s-a decis la un moratoriu asupra controalelor, la o viitoare apropiată lichidare a unor organe cu funcții de control și, concomitent, se propun noi tipuri de controale/inspecții.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

casa , energie , eficienţă energetică

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
1763 locuitori

Crasnencoe este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dimitrova, Ivanovca și Crasnencoe. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Rîbnița și la 115 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnencoe alcătuia 1763 de oameni în anul 2011. Satul Crasnencoe a fost înființat în secolul XIX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.