23 noiembrie 2016, 16:00 Realitatea moldovenească views 5620
Primul forum comercial dedicat producătorilor de fructe și legume
23 noiembrie 2016, 16:00 Realitatea moldovenească views 5620

Primul forum comercial dedicat producătorilor de fructe și legume

Peste 120 de producători, comercianți angro și cu amănuntul, experți și reprezentanți ai importatorilor rețelelor de supermarketuri din străinătate au participat astăzi la Chișinău, la prima conferință internațională „Retail-ul și Exportul Produselor Horticole Proaspete în Moldova".

Reuniunea a fost organizată cu scopul de a promova legăturile pozitive în cadrul sectorului agroindustrial și a disemina cele mai bune practici în domeniul marketingului, producerii și gestiunii post-recoltă, în vederea dezvoltării sistemului de comerț modern și a noilor oportunități de export.

Reprezentantul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Andrei Iarmak, a declarat, în cadrul evenimentului, că „R. Moldova este lider printre fostele state membre al Uniunii Sovietice, care încearcă să-și diversifice piața de desfacere a fructelor și legumelor".

„R. Moldova are un potențial mare de producere a culturilor agricole, care sînt la mare căutare pe piețele internaționale, însă agricultorii autohtoni nu dispun de suficiente resurse financiare și materiale în realizarea acestor cereri. De asemenea, fermierii moldoveni așteaptă ca statul să le ofere piețe de desfacere, pe cînd agricultura modernă nu se mai bazează pe astfel de principii. Agricultorii trebuie singuri să-și găsească potențialii clienți atît naționali, cît și internaționali, căci doar așa își pot dezvolta afacerea", a spus Iarmak.

La rîndul său, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, a menționat că „dacă producătorii de fructe și legume doresc să obțină profit pentru munca depusă trebuie să ofere calitate superioară produselor sale, căci în țările europene calitatea este prioritară cantității. De asemenea, fermierii trebuie să sporească valoarea prin îmbunătățirea tehnologiilor de producere, prin selectarea soiurilor potrivite, prin procesarea, ambalarea și promovarea activă a mărfurilor".

La rîndul său, reprezentantul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Victoria Zinciuc, a afirmat că „BERD oferă consultanță specializată tuturor producătorilor agricoli din R. Moldova, pentru a putea avea acces pe orice piață de desfacere și pentru a corespunde standardelor impuse la nivel mondial".

Prima conferință internațională „Retail-ul și Exportul Produselor Horticole Proaspete în Moldova" a fost organizată cu eforturile comune ale BERD și FAO, pentru a spori eficiența producerii și comerțului de fructe și legume pe piețele internaționale.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

fructe si legume , forum , producere

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
466 locuitori

Făurești este un sat din comuna Ciorescu în componenţa municipiului Chișinău. Localitatea este situată în centrul Moldovei, la o distanță de 1 km de comuna Ciorescu și la 18 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 466 de oameni. Satul Făurești a fost menționat documentar în anul 1436 cu denumirea Oțetești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.