02 decembrie 2016, 10:22 Realitatea moldovenească views 4756
Forumul de afaceri moldo-indian în domeniul farmaceutic
02 decembrie 2016, 10:22 Realitatea moldovenească views 4756

Forumul de afaceri moldo-indian în domeniul farmaceutic

Circa 60 de companii farmaceutice din Republica Moldova şi India participă la un forum de afaceri în domeniul farmaceutic. În urma întîlnirii, între ţara noastră şi India vor fi semnate acorduri de colaborare.

„În prezent, circa 10% dintre produsele farmaceutice comercializate în farmaciile din Republica Moldova sînt importate din India, 17% sunt produse fabricate în țară, iar circa 45% sunt produse farmaceutice importate din statele UE", a declarat vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Mihai Bîlba.

Potrivit lui, pe parcursul anului 2015, cifra de afacere din domeniul farmaceutic a Republicii Moldova a fost de circa 310 milioane de dolari, iar pînă la sfîrșitul anului curent, se preconizează o creștere de până la 320 de milioane de dolari.

Totodată, reprezentanţii companiile farmaceutice din India sunt cointeresaţi ca un număr mai mare din produsele lor să ajungă în farmaciile din Moldova. Ei spun că medicamentele sunt de calitate înaltă şi concurează de rând cu cele din ţările europene.

„Produsele farmaceutice indiene sunt calitative şi la un preţ avantajos pentru fiecare buzunar. Medicamentele noastre au obţinut certificate internaţionale", a declarat reprezentantul unei companii farmaceutice din India.

Deocamdată, aproximativ 40 de companii farmaceutice indiene au încheiate contracte de colaborare cu agenţii economici de la noi. Autorităţile îşi propun să extindă această cifră.

„Calitatea medicamentului este prioritară pentru orice ţară, pe acest aspect punem accentul şi noi", a specificat viceminstra Sănătății, Liliana Iașan.
Autorităţile din New Delhi susţin că piaţa farmaceutică din India este deschisă pentru investitorii moldoveni.

„În India avem o industrie farmaceutică foarte bogată, dar ţara are nevoie de medicamente diverse şi suntem deschişi spre cooperare", a menționat ambasadorul Indiei în România, Ramesh Chandra.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în primele nouă luni ale acestui an, ţara noastră a exportat în India mărfuri de aproximativ 1,8 milioane de dolari, un volum de șapte ori mai mare decât perioada similară a anului trecut. Importurile au depăşit suma de 17 milioane de dolari, în scădere cu 14% faţă de 2015.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

forum , India , medicamente

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1581
Populația:
3519 locuitori

Fundurii Vechi este un sat şi comună din raionul Glodeni. Fundurii Vechi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Glodeni și la 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3519 oameni. Satul Fundurii Vechi a fost menționat documentar în anul 1581.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.