07 decembrie 2016, 12:10 Realitatea moldovenească views 6416
Moscova a fost vizitată de veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei din fosta URSS (Foto)
07 decembrie 2016, 12:10 Realitatea moldovenească views 6416

Moscova a fost vizitată de veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei din fosta URSS (Foto)

La invitația Departamentului pentru Relații Economice și Internaționale Externe a orașului Moscova la evenimentele festive au sosit veterani din Kazahstan, Kîrgîzstan, Armenia, Azerbaidjan, Estonia. Republica Moldova a fost reprezentată la evenimentele festive de locotenent-colonelul în retragere, participant la apărarea Moscovei, Vladimir Voițehovici, și conducătorul Clubului Istorico-patriotic, Alexei Petrovici.

În incinta clădirii Guvernului Moscovei de pe Novîi Arbat s-a desfășurat întîlnirea solemnă cu veteranii, dedicată aniversării a 75 de ani a contraofensivei Armatei Sovietice de sub Moscova. În hol oaspeții au fost întîlniți de fanfara Ministerului Apărării din Rusia, care a interpretat cîntece din anii războiului.

Evenimentul a fost deschis de către președintele Dumei Moscovei Alexei Șapoșnikov. El a ținut un discurs în care a adus cuvinte de mulțumire tuturor veteranilor: voluntarilor, soldaților Armatei Sovietice, reprezentanților altor orașe, care au contribuit la apărarea Moscovei. "Anume aici trupele sovietice au repurtat prima lor victorie în Războiul pentru Apărarea Patriei. De aici, primind lovitura, armata fascistă a început retragerea către bîrlogul său. Marea noastră Armată Sovietică a eliberat de ciuma fascistă nu numai URSS și Europa, ci întreaga lume", a subliniat Șapoșnicov.

Locțiitorul primarului Moscovei pe probleme de dezvoltare socială Leonid Peciatnicov le-a citit oaspeților scrisoarea de felicitare a primarului Moscovei, Serghei Sobianin. El a menționat că glorioasă aniversare a contraofensivei Armatei Sovietice în apropierea Moscovei este nu numai o sărbătoare a moscoviților, ci și a întregului popor rus, a tuturor popoarelor Uniunii Sovietice, care au apărat Moscova, punînd astfel bazele Marii Victorii.

După cuvintele de felicitare președintele Departamentului pentru Relații Publice a orașului Moscov, Alexandr Alexandrov și reprezentantul Ministerului Apărării al Rusiei i-au înmînat certificatul medaliei "Pentru Curaj" fiicei veteranului Marelui Război pentru Apărarea Patriei, genistului Mihail Smirnov, care a fost decorat în timpul războiului, dar nu și-a primit medalia.

După încheierea părții oficiale în fața veteranilor au evoluat: Lev Leșcenco, Alexandr Buinov, Anna Litvinenco, Ansamblul Vocal și de Dansuri al Armatei Ruse „A. Alexandrov", Ansamblul Vocal și de Dansuri al Gărzii Naționale al Federației Ruse, precum și Dina Garipova, Valeria Lanscaia, Ruslan Alehno.

Cuvinte cheie:

veterani , Moscova , URSS , război

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1892
Populația:
672 locuitori

Stația de Cale Ferată Rogojeni este o localitate în componența comunei Rogojeni din raionul Șoldăneşti. Loc. Stația de Cale Ferată Rogojeni se află la o distanță de 38 km de orașul Șoldănești și la 97 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia loc. Stația de Cale Ferată Rogojeni constituia 672 de oameni. Localitatea apare odată cu înființarea stației de cale ferată Rogojeni în anul 1892.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.