05 ianuarie 2017, 11:20 Realitatea moldovenească views 4599
A intrat în vigoare Legea cu privire la parcurile IT
05 ianuarie 2017, 11:20 Realitatea moldovenească views 4599

A intrat în vigoare Legea cu privire la parcurile IT

Pe 1 ianuarie 2017, în Moldova a intrat în vigoare Legea cu privire la parcurile pentru tehnologia informaţiei, care prevede crearea primelor parcuri IT care vor activa în regim virtual și oferirea rezidenților acestora a diverselor beneficii și înlesniri fiscale.

Astfel, rezidenții parcurilor vor achita un impozit unic de 7 la sută din vînzări, care va include și va substitui impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător, impozitul pe venit din salariu, contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajați și angajatori, primele de asigurare obligatorie de asistență medicală datorate de angajați și angajatori, taxele locale, impozitul pe bunurile imobiliare și taxele rutiere.
Suma minimă a impozitului unic perceput de la rezidenții parcurilor pentru tehnologia informației va fi determinată lunar pentru fiecare angajat separat și va constitui 30 la sută din salariul mediu lunar pe economie, prognozat pe perioada fiscală a impozitului respectiv.

În parcurile IT vor fi desfășurate următoarele activități: de realizare a softului la comandă (software orientat spre client); de editare a jocurilor de calculator; de editare a altor produse software; de management (gestiune şi exploatare) al mijloacelor de calcul; prelucrarea de date, administrarea paginilor web şi activităţile conexe); activităţi ale portalurilor web; de consultanţă în tehnologia informaţiei; alte activităţi de servicii în tehnologia informaţiei.

Parcurile pentru tehnologia informaţiei vor putea fi și virtuale. Cetățenii vor putea activa în cadrul lor din propriile oficii aflate pe teritoriul țării, după înregistrarea în calitate de rezident și asumarea tuturor angajamentelor prevăzute de lege.

Legea cu privire la parcurile pentru tehnologia informaţiei reglementează procesul de creare și funcționare a parcurilor IT și are drept scop crearea premiselor necesare pentru impulsionarea dezvoltării industriei tehnologiei informației prin crearea locurilor de muncă cu valoare adăugată înaltă şi atragerea de investiţii autohtone şi străine.

Legea a fost elaborată în vederea creării premiselor necesare pentru creșterea industriei tehnologiei informației, precum și crearea în Moldova a unui mediu de afaceri competitiv la nivel regional, în conformitate cu Strategia de creștere a competitivității industriei tehnologiei informației pe anii 2015-2021.
Se prevede că implementarea Legii va contribui la intensificarea businessului în domeniul IT, majorarea fluxului de investiții în această ramură, care, în ansamblu, vor da un impuls nou dezvoltării industriei IT, orientate, în principal, spre crearea produselor cu o valoare adăugată înaltă, destinate exporturilor.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

lege , parc , tehnologii informationale

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
683 locuitori

Comisarovca Nouă este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Coşniţa Nouă, Bosca, Pohrebea Nouă și Comisarovca Nouă. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Dubasari și la 75 km de Chișinău. Populaţia satului Comisarovca Nouă alcătuia 683 de oameni în anul 2011. Satul Comisarovca Nouă a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.