10 martie 2017, 11:00 Realitatea moldovenească views 3152
A început campania naţională de colectare a semnăturilor pentru votul uninominal
10 martie 2017, 11:00 Realitatea moldovenească views 3152

A început campania naţională de colectare a semnăturilor pentru votul uninominal

O campanie națională de colectare a semnăturilor în susținerea inițiativei de introducere a votului uninominal a demarat ieri. Doar în Capitală au fost instalate zece corturi, unde oamenii sunt informați despre avantajele schimbării sistemului electoral.

Aceștia apreciază faptul că vor putea să aleagă, la viitoarele alegeri parlamentare, oameni cunoscuți și nu liste de partid, cum este în prezent.

Oamenii care au semnat în susţinerea iniţiativei speră că inovaţia va garanta că în parlament nu vor ajunge oameni necunoscuţi, cu angajamente faţă de partide, nu faţă de alegători:

"Cred că acesta este un proiect reușit care demult. Cu aceasta se va termina mâncărimea asta între partide, unde nimeresc oameni întâmplători, corupți, care dau mai mulți bani pentru ca să nimerească în primii zece."

"Îmi pare că trebuie să fie foarte bine, pentru că lumea știe pe cine alege, dar așa ce vedem noi: Stau și dorm și citesc gazete. Și așa-s de mulți. Mai puțin și mai mult lucru. "

Ideea că vor putea să-i demită pe aleșii poporului, care muncesc ineficient, le este pe plac oamenilor.

"Să știm pe cine alegem. Să fie responsabil de ceea ce face. Dacă nu rezolvă înseamnă că el nu are ce sta acolo. Așa pur și simplu să stea pe scaun acolo și să-i treacă patru ani de zile și să primească bani, cred că nu este normal."

Inclusiv diaspora abia așteaptă pentru a alege un deputat care să îi reprezinte interesele în Parlament.

Centre de informare au fost instalate în toate sectoarele din Capitală.

"Majoritatea sunt informați și sunt de acord cu acestă inițiativă, o salută. O parte dintre ei au solicitat ceva timp pentru a analiza. Am oferit material informativ, pliante despre această campanie și așteptăm să revină la corturile noastre din municipiul Chișinău", a spus colectorul de semnături, Igor Usturoi.

Şi în alte localităţi din ţară procesul de colectare a semnăturilor este în toi.

"Dumnevoastră pur și simplu vă place logoul de partid, mai mult nimic. Dar aici dumnevoastră o să puteți să votați candidatul care vă place. De exemplu Marinel e tinerel e frumoșel, dar el nu merită să fie deputat, dar Alexandru el e cumpătat, el merită. Dumnevoastră îl votați pe Alexandru."

"Îmi pare că e destul de normal și rezonabil. Ai știut pe cine ai înaintat ca candidat și știi de la cine să ceri."

"O să alegem omul nostru, omul local, de pe loc, îl știm, îl cunoaștem. El o să promită, o să trebuiască să îndeplinească ceea ce o promis. Că dacă nu noi avem tot dreptul și tot votul și toată puterea de al rechema."

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

votare , campania , semnătura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1426
Populația:
3350 locuitori

Boldureşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Boldureşti, Chilişoaia și Băcşeni. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Nisporeni și la 77 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3350 de oameni. Satul Boldurești a fost menționat documentar în anul 1426.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.