12 iunie 2017, 15:30 Realitatea moldovenească views 5802
Vești bune pentru femeile însărcinate
12 iunie 2017, 15:30 Realitatea moldovenească views 5802

Vești bune pentru femeile însărcinate

Soţia aflată în întreţinerea soţului asigurat va beneficia de indemnizaţie de maternitate, conform unui proiect de lege aprobat astăzi de Executiv.

Documentul prevede acordarea indemnizaţiei de maternitate soţiei aflate în întreţinerea soţului asigurat, dacă la data acordării concediului de maternitate nu este angajată în cîmpul muncii şi nu realizează venit asigurat. Acest fapt va putea fi confirmat prin carnetul de muncă şi prin declaraţia scrisă pe proprie răspundere că nu este persoană asigurată de riscul respectiv.

Proiectul de lege aprobat prevede modificarea şi completarea articolului 16 alin. (5) al Legii privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, care a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională. Acesta prevedea că soţia se află în întreţinerea soţului asigurat dacă pe parcursul a 9 luni consecutive, premergătoare lunii acordării concediului de maternitate, nu a fost angajată și asigurată obligatoriu sau dacă şi-a pierdut statutul de asigurat în această perioadă.

Indemnizaţia de maternitate este acordată pentru pierderea capacităţii de muncă. Atît persoana care nu a contribuit la sistemul public de asigurări sociale, cît şi cea care a contribuit parţial şi-au pierdut capacitatea de muncă şi se află de fapt în întreţinerea soţului salariat.

În anul 2017 sînt necesari peste 182 de milioane de lei pentru implementarea proiectului.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

femei , sarcină , indemnizatii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
5010 locuitori

Bardar este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Bardar este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ialoveni și la 25 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5010 oameni. Satul Bardar a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.