22 iunie 2017, 10:20 Realitatea moldovenească views 3562
Moldova în top-50 al țărilor cu cel mai înalt nivel de securitate cibernetică
22 iunie 2017, 10:20 Realitatea moldovenească views 3562

Moldova în top-50 al țărilor cu cel mai înalt nivel de securitate cibernetică

În clasamentul Indicelui Mondial de Securitate Cibernetică-2017 Moldova s-a clasat pe locul al 43-lea. Aceste date le-a făcut publice site-ul Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.

Pozițiile de lideri în clasament sînt ocupate de Singapore, Statele Unite ale Americii, Malaiezia, Oman și Estonia. Rusia închide top zece. Ucraina e pe locul al 59-lea, Kazahstanul pe al 83-lea, Tadjikistanul pe al 91-lea, Uzbekistanul pe al 93-lea, Belarusul pe al 97-lea, Armenia – pe al 111-lea și Turkmenistanul pe al 132-lea.

Rating-ul a fost realizat printre 193 de țări, în baza a cinci indicatori: cadrul juridic, datele tehnice, problemele organizatorice, îmbunătățirea calității și a cooperării.

Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) e o organizație internațională în cadrul căreia guvernele și sectorul privat coordonează rețelele globale și serviciile de telecomunicații. Fondată la Paris în anul 1865 ca Uniunea Internațională a Telegrafului, UIT și-a primit denumirea actuală în anul 1934. Activitatea UIT presupune următoarele aspecte de activitate:

- în domeniul tehnic: contribuția la promovarea și exploatarea eficientă a mijloacelor de telecomunicații, în scopul eficientizării serviciilor de telecomunicații și accesibilității acestora pentru populație;

- în domeniul politicii: contribuția la abordarea mai amplă a problemelor telecomunicațiilor în economia informațională globală și societate;

- în domeniul dezvoltării: acordarea asistenței tehnice țărilor în curs de dezvoltare în domeniul telecomunicațiilor, asistență la mobilizarea resurselor umane și financiare necesare pentru dezvoltarea telecomunicațiilor, la lărgirea accesului la beneficiile noilor tehnologii pentru populația întregului glob.

Sursa: actualitati.md

Cuvinte cheie:

Moldova , securitate , cibernetica , top

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1490
Populația:
390 locuitori

Boghenii Vechi este un sat din cadrul comunei Boghenii Noi, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Ungheni și la 88 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 390 de oameni. Satul Boghenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1490.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.