20 iulie 2017, 11:00 Realitatea moldovenească views 4386
Sistemul de vot mixt a fost votat de către Parlament
20 iulie 2017, 11:00 Realitatea moldovenească views 4386

Sistemul de vot mixt a fost votat de către Parlament

Republica Moldova va avea sistem electoral mixt. Proiectul de Lege a fost votat astăzi, 20 iulie, în lectură finală cu suportul a 74 de deputați.

Astfel, potrivit noilor modificări, în perioada electorală, partidele politice au dreptul să accepte donații doar direct pe contul „Fond electoral" în conformitate cu regulile stabilite de prezentul cod. Partidul politic poate transfera mijloacele financiare proprii deținute pe contul său la data începerii perioadei electorale pe contul „Fond electoral" cu condiția prezentării raportului financiar la Comisie Electorală Centrală. Se propune micșorarea plafonului de contribuție financiară a candidaților până la 50 de salarii medii pentru persoanele fizice și 100 de salarii medii pentru persoanele juridice. La această oră, persoanele fizice pot dona 200 salarii medii, iar cele juridice – 400.

Totodată, în proiect au fost remarcate circumscripțiile pentru regiunea transnistreană. Astfel, pentru locuitorii din stânga Nistrului, CEC organizează mai multe secţii de votare distincte cu sediul pe teritoriul Republicii Moldova, create în baza datelor din registrul de stat al alegătorilor, inclusiv în baza înregistrării prealabile. Accesul alegătorilor la procesul electoral va fi asigurat de către Comisia Electorală Centrală.

Proiectul prevede și modificări privind înaintarea femeilor candidați în circumscripțiile uninominale. Prin urmare, partidele politice care vor respecta cota de cel puțin 40% de candidați femei înaintați în circumscripțiile uninominale vor beneficia de o majorare a suportului bugetar de cel puțin 10% din suma alocată pentru anul bugetar respectivului partid și un coeficient de multiplicare pentru fiecare candidat femeie aleasă în circumscripția uninominală conform legii privind partidele politice și procedurii stabilite de CEC.

Candidații la alegeri vor fi nevoiți să prezinte certificatul de integritate eliberat în condițiile legii care vor indica dacă existența restricțiilor legale sau judecătorești de a candida sau ocupa funcții publice, informații cu privire la existența sau inexistența actelor de constatare definitive referitor la regimul declarării averilor și intereselor personale, stări de incompatibilitate și confiscării averii nejustificate care nu sunt prescrise și alte date relevante în conformitate cu legea integrității.

Reamintim că în luna martie a fost propusă modificarea sistemului electoral, prin urmare, Comisia de la Veneția a înaintat recomandările privind modificarea sistemului electoral.

Sursa: www.realitatea.md

Cuvinte cheie:

sistem electoral , votare , parlament

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1643
Populația:
482 locuitori

Drojdieni este un sat din cadrul comunei Şişcani, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Nisporeni și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 482 de oameni. Satul Drojdieni afost menționat documentar în anul 1643.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.