07 august 2017, 12:00 Realitatea moldovenească views 5991
Recolta din acest an, afectată de schimbările climatice
07 august 2017, 12:00 Realitatea moldovenească views 5991

Recolta din acest an, afectată de schimbările climatice

Seceta şi îngheţurile din acest an au lovit greu în fermierii din Republica Moldova. Ei se plâng că le-a fost compromisă recolta şi că au înregistrat pierderi de milioane. Autorităţile îi îndeamnă pe agricultori să acceseze subvenţii, dar şi să îşi asigure terenurile.

Igor Ivanov din satul Mălăieşti (Orhei) are 700 de hectare de teren agricol pe care cultivă cereale şi culturi tehnice. În ultimii ani, fermierul a suportat pierderi din cauza grindinei, secetei sau chiar a îngheţurilor de primăvară. Schimbările climatice din ultimii ani l-au determinat pe agricultor să revadă soiurile pe care le cultivă. „Folosim soiuri mai rezistente la secetă, în special porumb şi floarea-soarelui, iar cît priveşte orzul şi grâul, utilizăm culturi însămânţate în toamnă, nu în primăvară", spune agricultorul.

Mai mulţi agricultori din nordul ţării au suportat pierderi colosale în acest an din cauza îngheţurilor. Fermierii spun că îşi vor putea acoperi doar o mică parte dintre cheltuielile necesare pentru semănatul culturilor.

În acest an au fost semănate peste 350 de mii de hectare cu grâu de toamnă, chiar dacă era planificată o suprafaţă de 450 de mii de hectare. Conform estimărilor, recolta totală va fi de peste un milion de tone. Autorităţile spun că producţia nu va scădea semnificativ, comparativ cu anii trecuţi, însă nu exclud că preţul grîului ar putea creşte.

Schimbările climatice le dau mari bătăi de cap şi producătorilor de fructe. Autorităţile dau asigurări că depun toate eforturile pentru a reduce riscurile schimbărilor climatice în agricultură. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului spun că şi în acest an agricultorii afectaţi vor beneficia de subvenţii din partea statului. Potrivit autorităţilor, cea mai eficientă măsură ar fi asigurarea terenurilor împotriva calamităților naturale. Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură îşi propune să-i convingă pe fermieri să procure polița agricolă prin diverse metode.

În prezent, doar două la sută dintre terenurile agricole şi livezile din ţară sunt asigurate.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

recoltă , clima , vremea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1484
Populația:
6905 locuitori

Răzeni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mileştii Noi și Răzeni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ialoveni și la 40 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 6905 de oameni. Satul Răzeni a fost menționat documentar în anul 1484.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.