12 august 2017, 09:30 Realitatea moldovenească views 4617
În Republica Moldova vor fi create mai multe Școli ale Pacientului cu Diabet
12 august 2017, 09:30 Realitatea moldovenească views 4617

În Republica Moldova vor fi create mai multe Școli ale Pacientului cu Diabet

În Republica Moldova vor fi create mai multe Școli ale Pacientului cu Diabet. Autoritățile speră să educe în acest mod persoanele care suferă de diabet, dar și cei din grupurile de risc, despre factorii de risc și comportamentul corect pentru prevenirea complicațiilor bolii.

Proiectul a fost lansat ieri, de către Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Acesta va fi realizat de către Asociația Obștească PRODIAB în parteneriat cu Școala de Management în Sănătate Publică.

Crearea Școlilor ale Pacientului cu Diabet este o acțiune care vine în susținerea obiectivelor incluse în Planul Național de prevenire și control a diabetului zaharat pentru anii 2017-2021, în special ceea ce ține de informarea, educarea populației și promovarea sănătății. Școlile vor fi create în fiecare Centru teritorial de Sănătate Publică și vor desfășura activități de educare și promovare pentru pacienții cu diabet și persoanele din grupurile de risc din raion.

De asemenea, proiectul prevede consolidarea capacitățile de instruire ale Centrelor de Sănătate Publică prin instruire de formatori, publicare și diseminare de materiale didactice pentru lucrătorii medicali și materiale informaționale pentru populație și pacienții cu diabet.

Diabetul zaharat reprezintă o maladie cu un impact grav asupra sănătăți publice. În anul 2015 la nivel mondial erau înregistrate peste 415 milioane persoane cu diabet , iar către anul 2040 se estimează că această cifră va ajunge la 642 mln. Diabetul zaharat și complicațiile sale reprezintă una din cauzele principale de deces și în Republica Moldova, ocupând locul VII în structura mortalității. Anual se depistează cu diabet mai mult de 10 mii de persoane, dintre care circa 70 de copii.

Astăzi, în țară sunt înregistrate cu diabet peste 100 mii persoane, dintre care cca 400 copii. Totuși, se estimează că această cifră poate fi mult mai mare, deoarece rata depistării timpurii a diabetului este foarte joasă, ceea ce duce la diagnosticul târziu al maladiei, lăsate fără control și cu apariția complicațiilor grave și ireversibile.

Proiectul este finanțat de Federația Mondială de Diabet și are o durată de 2 ani.

Sursa: www.realitatea.md

Cuvinte cheie:

scoala , diabet , copii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1471
Populația:
915 locuitori

Băxani este un sat şi comună din raionul Soroca. Băxani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 17 km de oraşul Soroca și la 147 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 915 oameni. Satul Băxani a fost menționat documentar în anul 1471.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.