11 septembrie 2017, 10:26 Realitatea moldovenească views 5855
Colectările ilicite de bani în instituţiile de învăţămînt sînt interzise
11 septembrie 2017, 10:26 Realitatea moldovenească views 5855

Colectările ilicite de bani în instituţiile de învăţămînt sînt interzise

Colectările ilicite de taxe şi fonduri în instituţiile de învăţămînt din Capitală sînt interzise. Un ordin în acest sens a fost semnat recent de către şeful interimar al Direcţiei Generale a Educaţiei, Alexandru Fleaş.

Documentul interzice şi acceptarea de către profesori a cadourilor sau oricăror servicii oferite de către elevi şi părinţii acestora.

În lista plăţilor interzise sînt incluse presupusele taxe de înmatriculare în instituţiile de învăţămînt sau achitarea manualelor de alternativă.

Totodată, profesorii nu au voie să facă ore suplimentare cu elevii cărora le predau. Documentul mai prevede că directorii de şcoli şi grădiniţe nu au voie să colecteze bani pentru reparaţia instituţiilor. Totuşi, reprezentanţii Direcţiei Educaţie spun că banii pot fi colectaţi doar de către asociaţiile părinteşti care sînt înregistrate oficial şi au o contabilitate.

"Exită drept la asociaţiilor părinteşti, în condiţiile în care sunt respectate regulile, în condiţiile în care sînt înregistrate la Ministerul de Justiţie, au cont bancar, se acumulează bani de la doritorii de a depune în cont",a spus şeful adjunct DGETS, Viorica Negrei.

Managerii instituţiilor de învăţământ susţin că fără contribuţiile părinţilor sau a altor donatori, nu vor face faţă cheltuielilor.

"Implicarea părinţilor, este absolut necesară la efectuarea unor lucrări de amenajare şi igienizare a spaţiilor local de grupă ori a terenului de joacă, participarea la organizarea şi desfăşurarea activităţilor interactive pentru copii", a spus director grădiniţa-creşă Nr.16 din Chişinău, Ana Bucșa.

La rîndul lor, părinţii susţin că anual, la cererea administraţiei şcolilor sau grădiniţelor, achită şi până la 12 mii de lei. În cazul în care aceştia refuză să plătească taxele, copii lor sunt intimidaţi de profesori.

"La adunări de părinţi ei se semnează că au luat cunoştinţă, dar totodată după ce au semnat se începe a colecta iarăşi taxe, se vorbeşte despre taxe."

"Au fost aşa genuri de replici că dacă nu achităm se va închide grupa, vom ţine copiii acasă, într-un fel sîntem intimidaţi."

Unii, însă, sunt de acord să susţină financiar instituţia de învăţămînt pe care o frecventează copilul.

"Păreri sigur că sunt diferite, dar totuşi să nu îi susţinem tot nu putem. Nu spun că sunt pentru, dar nici împotrivă."

"Ar fi bine să fie o taxă pentru toţi. Noi să ştim exact ce intră în ea şi deja părinţii singuri să decidă ce să facă."

Angajaţii instituţiilor de învăţămînt care nu vor respecta ordinul, riscă să se aleagă cu un avertisment sau chiar concediere.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

bani , scoala , grădiniţa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1568-1572
Populația:
7370 locuitori

Sipoteni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sipoteni şi Podul Lung. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Călărași și la 58 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 7370 de locuitori. Satul Sipoteni a fost menționat documentar între anii 1568-1572.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.