17 septembrie 2017, 09:30 Realitatea moldovenească views 4232
Colectări necopilărești în școli și grădinițe
17 septembrie 2017, 09:30 Realitatea moldovenească views 4232

Colectări necopilărești în școli și grădinițe

Vladislav Bordeianu

Colectarea banilor în grădinițe și școli este o problemă serioasă, cu care părinții se confruntă în fiecare an. De cele mai multe ori banii sînt adunați în mod voluntar-obligatoriu.  

Plîngerile nu sînt acceptate – la noi lumea preferă să tacă și să achite, căci există teama că i-ar putea face rău copilului. Părinții mai plătesc și pentru că vor ca micuțul lor să studieze în condiții bune și să nu-i fie lezat amorul propriu.

Dar oare ne cunoaștem drepturile?

Nu, nu le cunoaștem, și nici nu le studiem. Conform unor calcule, lunar, în școlile și grădinițele din Chișinău, pentru fiecare copil se achită între 100 și 1ooo de lei. Dacă ne gîndim bine, plata anuală în fiecare instituție constituie peste 1 milion de lei, iar în unele dintre acestea suma este chiar dublă. Organizațiile obștești bat alarma și susțin că în sfera educației colectarea oficială a banilor de către comitetele părintești este ilegală.

S-a autosesizat Centrul Național Anticorupție (CNA). De comun acord cu Asociația „Părinţi solidari” se va desfășura o campanie de combatere a colectărilor nelegitime de bani în grădinițele și școlile din Moldova. Părinții vor beneficia de discuții explicative și de ajutor în caz că se vor confrunta cu extorcarea banilor de către comitetele părintești și administrația instituției de învățămînt. Pentru directori va fi creat un sistem de rapoarte care îi va obliga să țină evidența cheltuielilor efectuate și să întocmească liste cu indicarea echipamentelor ce urmează a fi achiziționate. 

Dar nu demult, în 2016, în Moldova a fost adoptat Codul de etică profesională pentru angajații din învățămîntul general și cel profesional, care interzice solicitarea de la elevi, părinți sau asociații părintești a banilor, cadourilor sau serviciilor, indiferent de scopul anunțat. În același timp, angajații școlilor nu pot iniția sau organiza colectări de bani sau cadouri. 

În conformitate cu art. 135 al Codului educației, pedagogii nu pot presta servicii cu plată discipolilor din grădinițe și școli și le este interzis să primească de la elevi, studenți, familiile acestora, precum și de la organizațiile obștești ale părinților, bani sau alte bunuri într-o formă sau alta. În cazul abuzurilor este recomandat să fie anunțată conducerea departamentală, Ministerul Educației și organele abilitate. Se pare că nu ajută.

Realitatea e de așa natură, că, din primele zile ale anului școlar,la adunările de părinți continuă colectarea taxelor ilegale. Din spusele părinților, plus la plata lunară, există și alte forme în care părinții sînt implicați material.

„Abia am venit la grădiniță, că din prag ni s-a spus că este nevoie de jucării, un covor nou, geamuri schimbate”, ne-a spus o mămică. Alți părinți au alt punct de vedere. „De ce unii trebuie să achite, iar alții – nu, doar frecventăm aceeași grupă? Vă folosiți de cele făcute de alți părinți din banii proprii, să vă fie rușine. Dacă funcționarii sînt lacomi, administrația nu face nimic, oare noi, părinții, vom admite ca micuții noștri să crească în încăperi nereparate, să se joace cu jucării stricate?”, se revoltă un părinte.

Din spusele activiștilor, aceste taxe afectează imaginea profesorilor. Ce-i putem sfătui pe părinții care consideră că li se cere mai mult decît se cuvine? Doar un lucru – să-și formuleze neîntîrziat pretențiile și să se adreseze instanțelor de control. Legea și organele de drept sînt de partea voastră. Pentru fiecare sumă achitată părinții trebuie să primească un bon.  Mai mult – costul și tipul lucrărilor trebuiesc coordonate cu părinții-sponsori. Este important să fie respectate principiile carității în bază de voluntariat. Părinții au dreptul să ceară raportul, iar dacă banii au fost cheltuiți în alte scopuri – să se plîngă. La fel și în cazul refuzului de a oferi informațiile privind utilizarea mijloacelor. Doar părinții decid: să achite contribuția caritabilă sau nu.

Continuarea aici.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

scoala , grădiniţa , bani

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
904 locuitori

Horeşti este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Unteni, Horeşti și Lucăceni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Fălești și la 147 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 904 oameni. Satul Horeşti a fost menționat documentar în anul 1617.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.