17 octombrie 2017, 12:16 Realitatea moldovenească views 4929
Plahotniuc anunță moratoriu pe procesul de închidere a instituțiilor de învățămînt
17 octombrie 2017, 12:16 Realitatea moldovenească views 4929

Plahotniuc anunță moratoriu pe procesul de închidere a instituțiilor de învățămînt

Partidul Democrat anunță moratoriu pe procesul de închiderea a instituțiilor de invățământ - proces demarat pe vremea când Ministerul Educației era condus de Maia Sandu. Anunțul a fost făcut de președintele PDM, Vlad Plahotniuc în cadrul briefing-lui de presă susținut după ședința săptămânală a formațiunii pe care o conduce.

Vlad Plahotniuc și-a început discursul pe tema aducației cu o atenționarea sarcastică adresată Maiei Sandu: „Dacă Maia Sandu se uită la această conferință, o anunț că eu și astăzi am uzurpat atenția colegilor mei cu care am discutat despre problemele din educație".

În continuare, președintele PDM a spus că a cerut Ministerului Educației să vină cu analiză pentru a înțelege ce se întâmplă în domeniul educației și ce are de făcut guvernare mai departe.

„Închiderea școlilor a fost un proces demarat de cei care au administrat educația anii precedenți. Oamenii mi-au scris mie personal și colegilor spunând ce se întâmplă după închiderea școlilor din localități. Orice reformă și orice optimizare trebuie să aibă o față umană și să pornească de la necesitățile oamenilor. Modul în care s-a desfășurat reforma în educație a avut multe calcule greșite și consecințe dramatice pentru zeci de comunități", a declarat Plahotniuc.

El a spus că de pe urma reformei „au avut de suferit și copii, părinții lor și mulți profesori, care au rămas și fără lucru".

„Mulți oameni de la sate, care au suferit de erorile reformei, trăiesc acum momente dramatice și noi ca guvernare trebuie să ne implicăm. Vrem să identificăm soluții de alternativă, de confort social", a punctat liderul PD.

Prin urmare, s-a propus instituirea unui moratoriu pe procesul de închiderea a instituțiilor de învățămînt. „Decizia politică de astăzi e demersul de a stopa orice închidere de școală. Nicio școală nu trebie închisă pînă nu vom analiza fiecare caz în parte. Nu spunem că reforma nu era necesară, dar avem semne mari de întrebare la modul cum a fost realizată", a argumentat politicianul.

Totodată, s-a cerut eliminarea urgentă a tuturor taxelor pe care le suportă cadrele didactice atunci când merg la calificări de lungă durată. O altă solicitarea s-a referit la debirocratizarea activității profesorilor care o dată cu venirea Maiei Sandu la minister ar fi fost impuși să întocmească mult mai multe rapoarte scrise - activitatea care le consumă tot timpul liber.

Între timp, spune Plahotniuc, Guvernul caută în continuare posibilitatea de majorare a salariilor în educație.

Sursa: deschide.md

Cuvinte cheie:

Vlad Plahotniuc , optimizare , scoala

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
490 locuitori

Maximeni este un sat din cadrul comunei Javgur, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cimișlia și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 490 de oameni. Satul Maximeni a fost menționat documentar în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.