27 martie 2012, 17:13 Realitatea moldovenească views 5120
27 martie 2012, 17:13 Realitatea moldovenească views 5120

UE: regim liberalizat de vize în schimbul aprobării legii antidiscriminare

Uniunea Europeană nu va permite Republicii Moldova să treacă la a doua etapă privind liberalizarea regimului de vize atîta timp cît nu va fi aprobată controversata lege antidiscriminare, comunică MOLDNEWS.

O declarație în acest sens a fost lansată în cadrul întrevederii cu președintele ales, Nicolae Timofti, de către șeful delegației UE în Moldova, Dirk Schuebel, care însă a refuzat să concretizeze data finalizării procesului de liberalizare.

"Negocierile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană se află la sfîrşitul primei faze, iar pentru a trece la următoarea, trebuie de completat unele lacune din legislaţie. Este vorba de Legea antidiscriminare, care trebuie adoptată de Parlament. Mulţi sînt critici, dar oamenii nu înţeleg că nu e atît de dramatic", a declarat el.

În plus, Dirk Schuebel a reamintit că Moldova şi-a asumat mai multe angajamente faţă de UE. Totodată, oficialul european este convins că după ce Legea Antidiscriminare va fi votată de parlamentari, negocierile privind liberalizarea regimului de vize vor avansa.

"Pentru Moldova au fost stipulate condiţii pe care le-a acceptat. Eu cred că Moldova trebuie să aprobe Legea la un anumit moment, pentru ca sistemul de liberalizare a vizelor să lucreze. Această Lege este în interesul cetăţenilor, şi nu în detrimentul lor", - a menționat el.

Proiectul legii antidiscriminare aprobat de guvern în luna februarie 2011 a împărțit societatea în două. Reprezentanţii bisericii, inclusiv, însuși Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove și patriarhia Moscovei, dar şi unii politicieni au declarat că adoptarea legii ar duce la o explozie a homosexualităţii, dar și a unor tendințe negative în societate.

Sub presiunile opiniei publice, guvernul a fost nevoit să retragă proiectul de lege din Parlament.

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1517
Populația:
1021 locuitori

Călimăneşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Călimăneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Nisporeni și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1021 de oameni. Satul Călimăneşti a fost menționat documentar în anul 1517.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.