02 aprilie 2012, 15:28 Realitatea moldovenească views 3430
02 aprilie 2012, 15:28 Realitatea moldovenească views 3430

Moldova procură energie electrică la preţuri noi


Foto: impact.md

Centrala Electrică de la Cuciurgan, care este situată în regiunea transnistreană şi aparţine companiei ruse „Inter RAO EES”, a sistat livrarea energiei electrice pe malul drept al Nistrului, după care Chişinăul a căzut de acord să semneze un nou contract. Potrivit noului acord, energia electrică va fi procurată la preţul de 6,9 cenţi pentru 1 kWh sau cu 13,2% mai mult decît anterior. Despre aceasta a anunţat un reprezentant al companiei “Inter RAO EES”, precizînd că la 1 aprilie 2012 a expirat vechiul contract.

“Partea moldovenească, foarte mult timp, nu a fost de acord să semneze un nou contract, deoarece acesta include majorarea combustibilului cu 20%. La 1 aprilie, contractul nu era semnat şi noi am sistat livrările”, a menţionat reprezentantul companiei. Potrivit sursei citate, după sistarea livrărilor, partea moldovenească a fost de acord să semneze un nou contract. Documentul este semnat, dar încă nu este înregistrat în organele de stat ale Moldovei.

Livrările de energie electrică vor fi reluate după înregistrarea contractului. Potrivit surselor din cadrul “Inter RAO EES”, acest lucru se va produce în timpul apropiat. În Moldova, deocamdată, nu se înregistrează deficit de energie electrică datorită fluxurilor echilibrate din Ucraina, însă reprezentanţii companiei ruse nu pot preciza cît de legale sînt aceste livrări.

În ajun s-a anunţat că Ucraina a sistat livrarea energiei electrice către Moldova de la 1 aprilie, din cauza expirării contractului. Moldova a refuzat să procure energie electrică de la compania “DTK Power Trade” la noul preţ de 7,5 cenţi pentru 1 kWh, în loc de preţul vechi de 6,1 cenţi. Partea ucraineană a fost de acord să micşoreze preţul pînă la 7 cenţi, însă Moldova nu a acceptat nici acest tarif.


Sursa: noi.md

Comentarii

 (1)
  • #1 victor Răspunde Citează selecţia
    Saraca tara moldova, are 2 riuri si o centrala electrica care tot nu ne apartine noua, de ce nu se mai construeste o centrala electrica, bardac, rusine despre autoritati,
    daca sa scumpit combustibilul inteleg ca se poate de ridicat pretul dar la aceasta centrala, ce saridicat pretul la apa din nistru sau ce?
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1699
Populația:
5465 locuitori

Lipcani este un oraş în raionul Briceni, Republica Moldova. Oraşul Lipcani este cea mai nordică localitate urbană din Moldova. Amplasat la frontiera de nord-vest a Moldovei cu România şi Ucraina, pe malul stîng al rîului Prut, oraşul Lipcani este situat la o distanţă de 252 km de Chișinău.  Denumirea localităţii vine de la tătarii lipcani care au fost strămutaţi în 1699 din Cameniţa, populînd localitatea. 

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.