24 martie 2018, 12:00 Realitatea moldovenească views 13821
BNM va pune în circulație 12 monede comemorative și jubiliare din aur și argint
24 martie 2018, 12:00 Realitatea moldovenească views 13821

BNM va pune în circulație 12 monede comemorative și jubiliare din aur și argint

Banca Națională a Moldovei (BNM) va pune în circulație 12 monede comemorative și jubiliare, potrivit unei hotărîri, care a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Monedele vor fi puse în circulație din 27 martie.

Potrivit BNM, este vorba de seria „Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfînt" din mun. Chișinău", pe care va fi imprimat Mihail Kogălniceanu și Alexei Mateevici – monede realizate din aur și argint.

În cadrul seriei „Personalități" va fi imprimat Eugen Doga și Ion Vatamanu cu ocazia împlinii a 80 de ani de la naștere. Monedele vor fi din argint.

O altă serie este „Femei celebre" și este dedicată Mariei Drăgan - 70 de ani de la naștere. Moneda va fi din argint.

Încă o serie este cea a „Evenimentelor istorice". Aceasta va fi dedicată marcării a 100 de ani de la înființarea Sfatului Țării (material argint) și 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romînia (material – aur și argint).

La fel, va fi realizată Seria „Cartea Roşie a Republicii Moldova", unde va fi imprimată garofița-triunghiulară. Moneda va fi realizată din argint.

Totodată, va fi lansată seria „Știință și inovare", dedicată lui Vladimir Andrunachievici – 100 de ani de la naștere. Moneda va fi realizată din argint.

Comercializarea monedelor comemorative și jubiliare se va efectua prin intermediul BNM şi al băncilor licențiate. Băncile licențiate stabilesc independent prețul de vînzare ale acestora, însă taxa nu va depăși cu trei la sută prețul stabilit de BNM.

Monedele comemorative și jubiliare sunt acceptate ca mijloc de plată în economia națională, la valoarea lor nominală. Valoarea acestora va fi de 1000, 100 și 50 de lei.

Hotărîrea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

BNM , moneda

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1929
Populația:
266 locuitori

Hîrtop este un sat din cadrul comunei Pistruieni, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 58 km de oraşul Teleneşti şi la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 266 de locuitori. Satul Hîrtop a fost menționat documentar în anul 1929.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.