23 aprilie 2018, 16:50 Realitatea moldovenească views 12399
Președinția va transmite primăriilor din țară drapelul istoric a lui Ștefan cel Mare
23 aprilie 2018, 16:50 Realitatea moldovenească views 12399

Președinția va transmite primăriilor din țară drapelul istoric a lui Ștefan cel Mare

În contextul marcării la 27 aprilie a Zilei Drapelului de Stat, șeful statului, Igor Dodon, va transmite fiecărei primării din țară cîte un drapel de stat, dar și drapelul istoric al lui Ștefan cel Mare și Sfînt.

Primele drapele vor fi propuse celor 300 de localități care au semnat declarații pentru menținerea statalității și independenței Republicii Moldova. Ulterior, drapelul istoric va fi repartizat în celelalte localități ale țării.

„Drapelele istorice, în calitate de simboluri naționale, își găsesc reglementarea în legislația mai multor state, cum ar fi: Lituania, Bulgaria, Croația, Finlanda, Grecia, Letonia etc. Reiterez că această inițiativă nu are intenția de a schimba Drapelul de Stat al Republicii Moldova, ci doar de a recunoaște drapelul nostru istoric, fiindcă el este parte a istoriei Moldovei, care, pînă la urmă, nu ne lasă să uităm de rădăcinile moldovenilor", a declarat Igor Dodon.

Recent, Comisia Națională de Heraldică de pe lîngă președinte a aprobat conferirea statutului legal de simbol național istoric al Republicii Moldova drapelului purtat de Ștefan cel Mare în ziua de 12 septembrie 1485. Totodată, Igor Dodon a înaintat o inițiativă legislativă pentru completarea Legii privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova.

Potrivit lui Dodon, această inițiativă urmărește să sporească interesul societății față de istoria și cultura Moldovei, să contribuie la cultivarea spiritului patriotic al cetățenilor și la consolidarea statalității.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

drapel , Igor Dodon , Stefan cel Mare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
1883 locuitori

Svetlîi este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alexeevca și Svetlîi. Localitatea se află la distanța de 30 km de municipiul Comrat și la 134 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1883 de oameni. Satul Svetlîi a fost menționat documentar în anul 1913 cu denumirea Denevița Nouă.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.