05 mai 2018, 14:10 Realitatea moldovenească views 10303
Au fost anunţate perioadele de prohibiţie la pescuit
05 mai 2018, 14:10 Realitatea moldovenească views 10303

Au fost anunţate perioadele de prohibiţie la pescuit

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a anunţat termenele de interdicţie a pescuitului în bazinele acvatice naturale din Republica Moldova. Regimul de prohibiţie a început la 1 aprilie şi a fost stabilit la propunerea instituţiilor ştiinţifice şi a Serviciului Piscicol.

Conform unui ordin al ministerului, o perioadă de prohibiţie de 70 de zile consecutive, de la 7 aprilie până la 15 iunie, a fost stabilită în lacul de acumulare Dubăsari, în lacul Cahul, în fluviul Nistru pe sectorul de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari pînă la satul Palanca și în brațul Turunciuc.

Timp de 60 de zile consecutive, de la 7 aprilie pînă la 5 iunie, va fi interzis pescuitul în râul Prut - de la intersecţia cu frontiera de nord a R. Moldova cu Ucraina pînă la satul Teţcani, raionul Briceni, pe sectorul de la barajul nodului hidrotehnic Costeşti-Stînca pînă la Giurgiuleşti, precum şi în lacul de acumulare Costeşti-Stînca. În lacul de acumulare Cuciurgan perioada de prohibiţie a fost stabilită între 27 martie şi 31 mai inclusiv.

Totodată, timp de 90 de zile consecutive, de la 1 aprilie pînă la 29 iunie inclusiv este interzis pescuitul în rîurile Ciorna, Răut, Ichel, Bâc și Botna, afluenți ai fluviului Nistru, cu excepția obiectivelor acvatice piscicole artificiale construite pe acestea; pe râurile Larga, Vilia, Lopatnic, Racovăț, Ciuhur, Camenca, Gârla Mare, Delia, Nîrnova, Lăpușna, Sărata, Tigheci, afluenți ai râului Prut, cu excepția obiectivelor acvatice piscicole artificiale construite pe acestea; în bălțile Lacului Manta; în râurile Cogâlnic, Cahul, Ialplug, cu excepția obiectivelor acvatice artificiale construite pe acestea.

În perioada de prohibiţie se interzice orice gen de pescuit, cu excepţia pescuitului în scop ştiinţific. Interdicția nu se aplică bazinelor acvatice private. Interzicerea pescuitului se operează în fiecare an şi are scopul de a asigura condiţii optime pentru reproducerea, protecţia, restabilirea şi conservarea resurselor biologice acvatice.

Sursele de la Serviciul Piscicol al MADRM au menţionat că angajaţii instituţiei vor supraveghea respectarea regimului de prohibiţie. Pentru încălcarea acestuia sînt prevăzute sancțiuni care, în funcţie de gravitate, pot fi atât administrative, cît şi penale. Amenzile sunt stipulate în articolul 114 al Codului Contravenţional şi pot varia între 6-12 unităţi contravenţionale pentru persoane fizice.

Conform surselor citate, cele mai solicitate specii pentru pescuit în ţara noastră sunt sîngerul, plătica, roşioara, scrumbia de Dunăre, carpul, somnul ş.a.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

pescuit , pesti , interdicţie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
1286 locuitori

Drăgușeni este un sat din cadrul comunei Bobeica, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Hîncești și la 55 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1286 locuitori. Satul Drăgușeni a fost menționat documentar în anul 1616.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.