08 mai 2018, 14:10 Realitatea moldovenească views 10985
Legea de funcționare a SIS-ului a fost modificată
08 mai 2018, 14:10 Realitatea moldovenească views 10985

Legea de funcționare a SIS-ului a fost modificată

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) nu va putea face intervenții nejustificate în activitatea agenților economici.

Guvernul urmează să aprobe, în ședinta de joi, o serie de modificări și completări la Legea privind Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova.

Astfel, autorii propun ca în lege să fie specificiat expres că SIS este organul de stat specializat în domeniul asigurării securității naționale. Acesta va exercita măsurile adecvate de informaţii și contrainformaţii, de culegere, prelucrare, verificare şi valorificare a informaţiilor necesare cunoaşterii, prevenirii şi contracarării oricăror acţiuni care constituie, potrivit legii, amenințare internă sau externă, pentru independenţa, suveranitatea, unitatea, integritatea teritorială, ordinea constituţională, dezvoltarea democratică, securitatea internă, a statului, societății și cetățenilor, statalitatea Republicii Moldova, funcționarea stabilă a ramurilor economiei naționale de importanță vitală, atît pe teritoriul Republicii Moldova, cît și peste hotare.

Totodată se propune ca SIS să fie responsabil de prevenirea acțiunilor ce constituie ameninţare externă sau internă la funcţionarea stabilă a ramurilor economiei naţionale de importanţă vitală. Prin urmare, autoritățile vor să limiteze atribuțiile SIS-lui doar la activitățile privind securitatea națională, creînd astfel garanțiile legale de eliminare a intervențiilor nejustificate ale angajaților SIS în activitatea agenților economici.

De asemenea, se propune excluderea atribuțiilor funcționarilor SIS de a efectua expertize judiciare, aceștia vor putea face doar constatări tehnico-științifice. Autorii remarcă că aceste modificări sînt necesare pentru că SIS nu deţine experţi judiciari înregistrați în Registrul de stat, iar specialiştii pe care îi au în statele de personal nu sînt atestaţi conform procedurii legale.

Sursa: deschide.md

Cuvinte cheie:

SIS , lege , guvern

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1932
Populația:
111 locuitori

Sătuc este un sat din cadrul comunei Pelinei, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Cahul și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 111 oameni. Satul Sătuc a fost înființat în anul 1932.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.