07 iunie 2018, 16:00 Realitatea moldovenească views 10305
Dosarul ASEM: 2.000.000 de lei, confiscaţi (Foto, Video)
07 iunie 2018, 16:00 Realitatea moldovenească views 10305

Dosarul ASEM: 2.000.000 de lei, confiscaţi (Foto, Video)

(UPDATE 12:57) Magistraţii de la Judecătoria Buiucani au emis mandat de arest preventiv pentru 30 de zile pe numele unuia dintre cei 9 profesori, suspecţi în dosarul ASEM.

(UPDATE 12:36) Magistraţii de la Judecătoria Buiucani au emis mandat de arest preventiv pentru 30 de zile pe numele unuia dintre cei trei intermediari, suspecţi în dosarul ASEM.

Tot astăzi, o profesoară bănuită în acest caz a fost plasată sub control judiciar.

În total, în urma percheziţiilor de marţi au fost reţinute 9 persoane, şase profesori şi trei intermediari.

(09:36) Peste 2.000.000 de lei, în diferită valută, au fost ridicaţi de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie în urma percheziţiilor, operate în dosarul ASEM.

Astăzi, procurorii urmează să decidă dacă vor cere instanţei de judecată mandate de arestare pe numele persoanelor reţinute pentru 72 de ore.

Amintim că nouă persoane, printre care angajaţi ai Academiei de Studii Economice din Moldova și intermediari din afara instituției, au fost reţinute, fiind bănuite de organizarea unei reţele de corupţie prin intermediul căreia soluţionau promovarea examenelor contra-cost.

Pe parcursul acțiunilor de anchetă, s-a stabilit că, pentru un examen, membrul grupului primea de la student pînă la 1 000 de lei, nota pentru practica de producție costa între 1.000 și 1.500 de lei, iar cea mai scumpă era aranjarea susținerii tezei de licență sau masteratul - între 400 si 550 de euro.

Ulterior, studenții erau evaluați fictiv de profesori, majoritatea fără a se prezenta la examene.

Procurorii au pornit mai multe cauze penale pentru corupere pasivă, activă și trafic de influență pe care le-au conexat într-o procedură comună.

Conducerea Academiei de Studii Economice și-a exprimat disponibilitatea de a coopera cu ancheta pentru identificarea angajaților instituției, implicați în fraudarea examenelor.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

coruptie , Dosar

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
356 locuitori

Curchi este un sat din cadrul comunei Vatici, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Orhei și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 356 de oameni. Satul Curchi a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.