31 iulie 2018, 15:30 Realitatea moldovenească views 9904
Amenzile mari încurajează poliția să facă minuni
31 iulie 2018, 15:30 Realitatea moldovenească views 9904

Amenzile mari încurajează poliția să facă minuni

Victor Surugiu

Noile reguli de stimulare a polițiștilor duc la creșterea numărului de sancțiuni aplicate, sporesc constant și bonusurile Inspectoratului Național de Patrulare (INP).  

Acest lucru a trezit nemulțumiri chiar și printre apărătorii ordinii de drept, deoarece bunăstarea majorității lor a rămas neschimbată. Toată lumea înțelege că angajaților INP le este mai ușor să constate încălcări și să aplice amenzi, comparativ cu alți colegi de-ai lor. La îmbunătățirea rapidă a situației materiale a unor polițiști a contribuit și imperfecțiunea regulilor procedurale. Din cauza remunerărilor enorme, care au atins deja nivelul de 60 de mii de lei, autoritățile intenționează să introducă restricții.

Poliția stabilește recorduri

În Moldova, sistemul de remunerare a muncii bugetarilor a fost înnoit anul trecut. Unor categorii de polițiști au primit dreptul de a primi stimulări financiare în mărime de 25% din veniturile bugetare provenite din penalități. De supraplată pot beneficia subiecții unităților Inspectoratului general de poliție a MAI, adică angajații care examinează cazurile de infracțiuni și aplică amenzi.  

Cum și era de așteptat, noile reguli i-au încurajat pe polițiști să facă minuni. Conform datelor Biroului Național de Statistică, anul trecut au fost constatate peste 450 de mii de infracțiuni – cu 32,9 mii mai multe decît în anul precedent. Au fost aplicate 422 de mii de amenzi, cu 8% mai multe. Cea mai mare parte dintre infracțiuni țin de nerespectarea regulilor circulației rutiere – 56,7%. Acest indice s-a majorat cu peste 12%, comparativ cu anul 2016.

INP raportează cu regularitate sporirea numărului de șoferi care au încălcat Regulamentul circulației rutiere (RCR). Polițiștii de patrulare depistează zilnic sute de conducători auto care depășesc viteza, majoritatea – cu 20 km/h. Tuturor infractorilor li se aplică amenzi în mărime de pînă la 1,5 mii de lei, plus 5 puncte de penalizare. S-au intensificat și operațiunile INP de identificare a șoferilor care evită răspunderea administrativă pentru infracțiuni, în formă de achitare a amenzilor. Practic, patrulele zilnic îi vînează pe vitezomani pe diferite drumuri.

Potrivit șefului adjunct al poliției municipale Silviu Mușuc, practic în fiecare săptămînă polițiștii din Chișinău aplică amenzi în sumă totală de peste un milion de lei și întocmesc cca 1,4 mii de procese verbale pe marginea infracțiunilor. În cea mai mare parte, este vorba despre încălcarea RCR. Săptămînal, în municipiu se înregistrează sute de mici accidente, în urma cărora șoferii se aleg cu peste 1200 de puncte de penalizare.

Continuarea articolului citiți pe Noi.md.

Cuvinte cheie:

amenda , politia , soferi

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
3841 locuitori

Cunicea este un sat şi comună din raionul Floreşti. Cunicea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, aflat la distanța de 40 km de orașul Florești și la 163 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3841 de oameni. Satul Cunicea a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.