27 octombrie 2018, 14:45 Realitatea moldovenească views 13290
Studenţii Universităţii de Medicină vor învăţa anatomia omului după o nouă metodă
27 octombrie 2018, 14:45 Realitatea moldovenească views 13290

Studenţii Universităţii de Medicină vor învăţa anatomia omului după o nouă metodă

Muşchii, vasele sangvine şi nervii corpului omenesc - învăţate după cadavre executate din substanţe polimerice.

Catedra Anatomia Omului, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Nicolae Testemiţanu a pus la dispoziţia studenţilor două cadavre plastinate, unul de gen masculin şi altul feminin, care redau cu maximă exactitate corpul uman. Viitorii medici spun, că datorită acestor reproducţii însuşesc mai bine materia la ore, relatează Mesager.

„E mult mai uşor, învăţăm chiar pe ele, nu mai învăţăm din carte. La cadavrele plastinate putem să lucrăm cu laserul", a povestit studentul Alexandru Eremia.

„Vedem vizual muşchii toracelui, piciorului. Desigur că este mai uşor. La fiecare laborator avem posibilitatea de a analiza cadavrele", a declarat studenta Cristina Nagai.

„Pînă nu citeşti acasă materialul şi nu-l înveţi nu pot să arăt pe cadavrele acestea. sînt cadavre care te pot ajuta să arăţi muşchii", a menționat studentul David Adrian.

Cadavrele plastinate au fost achiziţionate din Federaţia Rusă. Acestea sînt confecţionate după o tehnologie modernă, prin care sînt evidenţiate vasele, iar ţesutul biologic e substituit aproape complet de mase plastice.

„Le arătăm tot maximal ce se poate de arătat în structura corpului uman. De aceea noi şi am procurat aceste cadavre, căci ele sînt foarte demonstrative. Avem un muzeu foarte bogat în care avem peste 2500 de exponate care la fel demonstrează fiecare piesă anatomică", a spus profesorul universitar Ilia Catereniuc.

„Cadavrele sînt plastanate, o metodă de bălsămare, aduse din Sankt Petersburg, Rusia. Pot fi păstrate mult timp, nu au miros, nu sînt toxice", a spus șeful catedrei Anatomia Omului, Anastasia Bendelic.

Un astfel de exemplar costă 40 de mii de dolari. Profesorii spun că corpurile nu sînt toxice, nu au miros şi pot rezista sute de ani.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

universitatea , medicina

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
397 locuitori

Dişcova este un sat din cadrul comunei Puţintei, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 22 km de oraşul Orhei şi la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1002 oameni. Satul Dișcova a fost menționat documentar în anul 1582.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.