02 decembrie 2018, 13:30 Realitatea moldovenească views 9775
Salariile ”în plic” influențează negativ securitatea națională
02 decembrie 2018, 13:30 Realitatea moldovenească views 9775

Salariile ”în plic” influențează negativ securitatea națională

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) susține inițiativa serviciului fiscal privind lupta cu salariul în plic și consideră că acest fenomen nu numai că aduce prejudicii statului și subminează bunăstarea oamenilor, dar influențează negativ securitatea națională.

CNSM organizează propriile campanii de combatere a schemelor ilegale de muncă, inclusiv îndreptate spre promovarea contractelor colective de muncă.

Oleg Budza, președintele CNSM a declarat într-un interviu pentru Noi.md că prezența organizațiilor sindicale la întreprinderi are o influență pozitivă în lupta cu salariile "în plic", ca și în perfectarea acordurilor colective de muncă și informarea bună a angajaților.

«În baza contractului colectiv este încheiat contractul individual de muncă. Acesta reflectă salariul real, dar și alte aspecte ale relațiilor de muncă», — subliniază Budza. Potrivit lui, angajații ocupați în sectorul neformal al economiei nu beneficiază de o protecție adecvată, iar odată ajunși la pensionare pot conta doar pe pensii minime.

Budza crede că combaterea activă a economiei tenebre și a fenomenului achitării banilor "în plic" este o soluție de majorare a nivelului de remunerare a muncii. El crede că aceasta este foarte important, reieșind din faptul că într-un șir de sectoare, cum ar fi educația sau construcțiile, în Moldova deja există un deficit de cadre calificate, deoarece peste hotare cetățenii Moldovei primesc oferte salariale mai atractive.

În același timp, potrivit sindicatelor, tot mai mulți angajatori renunță la achitarea salariilor "în plic". Cele mai semnificative succese le au companiile mari, care implementează noi standarde ale managementului corporativ și practică controalele de audit conform regulilor internaționale.

Anul trecut veniturile bugetului din TVA la salariile achitate au crescut cu 14% și au constituit 3,5 mlrd. lei. Veniturile fondului de asigurări medicale obligatorii s-au majorat cu 12%. Iar în cazul fondului asigurărilor sociale creșterea a depășit 18% - 11,5 mlrl. lei. Creșterea veniturilor bugetare a fost facilitată de acțiunile comune ale grupurilor interdepartamentale, printre care se numără poliția, fiscul, reprezentanții Inspectoratului de Stat al Muncii și sindicatele.

SFS contează pe o creștere a indicilor și în a.2018, și explică tendința dată prin modificarea cadrului legislativ de reglementare a achitării salariilor în sectorul real al economiei. Numai în primul semestru bugetul a primit suplimentar cca 24 mln. lei în urma depistării unor așa încălcări, ca diminuarea fondului de salarizare, a impozitului pe venit, a cotizațiilor în fondurile asigurării sociale și a asigurării medicale obligatorii. Creșterea a constituit în mediu 15% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Autoritățile cred că și renunțarea la scara progresivă a impozitului pe venit în Moldova și introducerea ratei unice pentru toate categoriile de cetățeni va duce la îmbunătățirea indicilor. În rezultatul inovațiilor legislative, angajații trebuie să primească mai mulți bani, iar angajatorii – să achite statului impozite mai mici din salarii. Concomitent, guvernul și-a pus scopul să scadă treptat povara fiscală asupra salariilor, și astfel să înlăture unul dintre factorii care stimulează economia tenebră.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

securitate , salarii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1605
Populația:
2453 locuitori

Sagaidac este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Sagaidac este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cimișlia și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2453 de oameni. Satul Sagaidac a fost menționat documentar în anul 1605.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.