23 decembrie 2018, 11:00 Realitatea moldovenească views 14906
Prin ce s-au făcut remarcați noii membri ai Curții Constituționale?
23 decembrie 2018, 11:00 Realitatea moldovenească views 14906

Prin ce s-au făcut remarcați noii membri ai Curții Constituționale?

În anul 2018 componența Curții Constituționale a Moldovei (CC) a fost modificată cardinal: în martie fotoliul de președinte a fost ocupat de Mihail Poalelungi, săptămîna trecută în urma unui șir de demisii ale judecătorilor au depus jurămîntul alți trei judecători.

Astfel, în doar patru zile, între 11 și 14 decembrie, autoritățile au schimbat jumătate din membrii Curții Constituționale (CC are 6 judecători). Deputatul-democrat Raisa Apolschi a fost desemnată de Parlament în componența CC, colegul ei Artur Reșetnicov – de Guvern, iar fostul procuror general Corneliu Gurin – de Consiliul Suprem al Magistraturii. Noi.md și-a propus să-și amintească prin ce s-au făcut remarcați noii membri ai unicei autorități de jurisdicție constituțională din Moldova și cum anume a evoluat cariera lor juridică și politică.

Raisa Apolschi

La 14 decembrie 2018 Parlamentul a desemnat-o pe deputata PD-istă Raisa Apolschi, de 54 ani, judecător la CC. Pentru numirea ei au votat 54 deputați. Ea îl va înlocui pe Victor Popa, care a ocupat funcția de judecător CC din martie, 2013 și a demisionat anticipat din motiv că ar avea probleme de sănătate. Înainte de a fi ales la CC el a fost deputat în Parlament din partea PL.

Raisa Apolschi a devenit deputată în urma alegerilor din noiembrie, 2010 și a fost realeasă în noiembrie, 2014, fiind nr.14 în lista candidaților PDM. Din anul 2013 a condus Comisia parlamentară drept, numiri și imunități, este membru al Consiliului Politic Național al PDM. Acum este nevoită să renunțe la funcțiile din partid: trecerea la CC cere respectarea unor formalități, printre care și renunțarea la activitatea politică.

Înainte de a deveni deputată, Apolschi a avut diverse activități juridice. Cariera în drept și-a început-o ca dactilografă în Cancelaria Judecătoriei, apoi a devenit grefier. După absolvirea Facultății de Drept a îmbrăcat mantia de judecător și timp de 5 ani – pînă în anul 1994 a făcut dreptate în cadrul Judecătoriei Centru. Între anii 1994-2003 și 2009-2010 a practicat avocatura. Între 2003 și 2008 Apolschi a fost director al Centrului pentru Drepturile Omului din RM și avocat parlamentar.

După ce în anul 2009 a revenit la activitatea de avocat, unul dintre clienții săi importanți a fost Vlad Plahotniuc, care pe atunci era concentrat asupra afacerilor și doar începea să participe la activitatea politică. Ea a reprezentat interesele lui în multe procese de rezonanță, inclusiv în cele intentate împotriva lui Sergiu Mocanu, liderul Mișcării «Antimafia». Una dintre acțiunile privind apărarea reputației de afaceri și repararea prejudiciilor morale în sumă de 2 mil. lei a fost intentată după ce Mocanu a făcut publică schema prin care, în opinia sa, Plahotniuc influența anumite forțe politice și structuri de stat importante.

În mare parte, Raisa Apolschi nu a finalizat procesele judiciare, dar le-a transmis colegilor, inclusiv avocatului Vitalie Nagacevschi, deoarece și-a sistat activitatea fiind aleasă în Parlament.

În anul 2014 Apolschi a declarat un apartament de 55 m.p., cumpărat în anul 1995 și o casă de locuit cu suprafața de 58 m.p., a cărei proprietară a devenit în anul 2006. Pe numele ei mai este înregistrat un automobil Toyota RAV-4, cumpărat în anul 2014 la prețul de 13,5 mii euro. Peste trei ani în declarația sa a apărut o locuință cu suprafața de 111 m.p. achiziționată la prețul de 815 mii lei și amplasată într-un complex locativ nou din or. Codru. În plus, Apolschi a cumpărat un garaj de 18 m.p. contra a 50 mii lei. Pe parcursul ultimilor ani Raisa Apolschi a făcut donații regulate în folosul PDM – între 10 mii și 82 mii lei.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
817 locuitori

Chetroşica Veche este un sat în componenţa oraşului Cupcini, raionul Edineţ. Satul are o suprafaţă de 2,5 kilometri pătraţi şi este situat la o distanţă de 10 km de oraşul Edineţ, la 4 km de  staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 192 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 817 oameni. Prima atestare documentară a satului Chetroşica Veche (cu numele Piatra) datează din anul 1431.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.