03 ianuarie 2019, 17:00 Realitatea moldovenească views 10201
Campanie de prevenire a cazurilor de prăbușire sub gheață
03 ianuarie 2019, 17:00 Realitatea moldovenească views 10201

Campanie de prevenire a cazurilor de prăbușire sub gheață

Gheața bazinelor acvatice este foarte subțire, iar aflarea pe ea este periculoasă. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat o campanie de prevenire a cazurilor de prăbușire sub gheață, pe parcursul căreia salvatorii vor monitoriza iazurile și lacurile din țară pe parcursul sezonului rece.

Aflarea pe gheață este periculoasă cînd temperatura aerului oscilează între valori de minus și plus și dacă stratul format nu depășește 8-10 cm. Salvatorii atenționează maturii să nu lase nesupravegheați copiii în preajma bazinelor acvatice. Părinții sînt rugați să nu le permită copiilor schiatul, patinajul, dar și ieșirea pe gheață.

Dacă gheața cedează și persoana se prăbușește în apă, trebuie să încerce să urce cu pieptul pe marginea gheții, cu mîinile îndreptate în față. Odată ieșită din apă, nu trebuie să se ridice în picioare, ci să se miște tîrîș spre mal.

Potrivit datelor IGSU, în anul 2018 patru persoane s-au prăbușit sub gheață.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat atenționează că în rîurile și bazinele acvatice din țară se prognozează distrugerea treptată а formațiunilor de gheață. Gheața este subțire, fragilă și îmbibată cu apă, ieșirea pe ea prezintă pericol.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

campania , gheata

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1594
Populația:
1580 locuitori

Işnovăţ este un sat şi comună din raionul Criuleni. Işnovăţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Criuleni și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1580 de oameni. Satul Işnovăţ a fost menționat documentar în anul 1594.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.