24 ianuarie 2019, 12:45 Realitatea moldovenească views 13232
Cum se reformează Serviciul Situații Excepționale
24 ianuarie 2019, 12:45 Realitatea moldovenească views 13232

Cum se reformează Serviciul Situații Excepționale

Indiferent de anotimp, în Moldova, de cele mai multe ori situațiile excepționale țin de incendii – asta în timp ce mai bine de 75% dintre incendii și situații excepționale au loc în sectorul locativ. Iarna salvatorii au un volum mai mare de lucru, și nu doar din cauza fenomenelor nefavorabile ale naturii și a instabilității obișnuite a vremii pe timp de iarnă.

Noi.md a aflat cum se reformează structura specializată a MAI, cu ce probleme se confruntă salvatorii și pompierii moldoveni. În plus, propunem cititorilor se cunoască recomandările lor privind regulile de comportament pe timp de iarnă.

Jocurile cu focul

După recenta reorganizare a organelor afacerilor interne, Serviciul Protecției Civile şi Situaţii Excepţionale a fost subordonat MAI și a primit o nouă denumire – Inspectoratul General pentru Situații Excepționale (IGSE). Statele lui de personal numără cca 2,5 mii de angajați. Una dintre cele mai numeroase verigi ale acestuia este Serviciul Salvatori și Pompieri. În orașe și alte localități au fost dislocate detașamente, precum și multe posturi de luptă cu focul.

Responsabili ai aparatului central IGSE au informat Noi.md că salvatorii și pompierii moldoveni au zilnic circa douăzeci chemări în teren. Iar pe parcursul ultimilor cinci ani ei au mers de peste 50 mii de ori la locul diverselor incendii, accidente sau exerciții tactice. Grație asistenței acordate în timpul incendiilor și a situațiilor excepționale au fost salvate peste 6 mii de persoane.

Dar și pierderile au fost mari: în aceeași perioadă, în Moldova victime ale situaţiilor excepționale (SE) au devenit peste 1,2 mii persoane. În anul 2018 numai din cauza incendiilor și a cauzelor conexe, inclusiv otrăviri și intoxicații cu monoxid de carbon, au decedat peste 60 de persoane. În zona de risc se află, în special, familiile, care au încălzire cu sobe, în care focul se face cu lemne sau cu butelii de gaz.

La solicitarea noastră, angajații departamentului ne-au comunicat cine este mai expus pericolului de incendii și situațiilor de urgență. Statisticile demonstrează că zona celui mai mare risc cuprinde sectorul locativ. Aici au avut loc peste 75% dintre incendii și alte SE înregistrate. Din numărul total de incendii, 40% s-au produs în zonele urbane, 60% – în cele rurale. Potrivit spuselor specialiștilor, de cele mai multe ori incendiile și victimele umane au loc din cauza neatenției în timpul fumatului sau a lucrului cu focul deschis, la utilizarea sobelor deteriorate, nerespectarea regulilor de securitate incendiară la exploatarea rețelelor și a utilajelor electrice.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

reforma

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
1316 locuitori

Pînzăreni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pînzărenii Noi și Pînzăreni. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Fălești și la 150 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1316 oameni. Satul Pînzăreni a fost menționat documentar în anul 1660.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.