23 iulie 2012, 15:23 Realitatea moldovenească views 2619
23 iulie 2012, 15:23 Realitatea moldovenească views 2619

Iurie Roşca: Adoptarea legii lustraţiei va avea un caracter simbolico-propagandist

”Legea lustraţiei trebuia adoptată în anii 90, cînd avea relevanţă pentru eliminarea nominală a agenţilor KGB, iar acum va avea un caracter simbolico-propagandistic”. De această părere este politicianul, creştin-democratul Iurie Roşca. Potrivit lui, discutarea în prezent a acestei legi de către liderii Alianţei pentru Integrare Europeană, dar şi a opoziţiei comuniste, este un joc.

”Această idee apare într-un moment mai puţin oportun cînd sînt probleme de ordin economic, administrativ, eficienţa juridică şi altele”, a spus Roşca pentru NOI.md.

El a criticat şi afirmaţiile potrivit cărora în cazul adoptării legii lustraţiei există riscul ca Moldova să rămînă fără intelectuali. ”Este o stupizenie, o glumă de prost gust. Legea nu va avea relevanţă, deoarece toţi cei care aveau influenţă acum 20 de ani acum nu o mai deţin”, a remarcat el.

Discuţii cu privire la adoptarea legii lustraţiei au apărut după ce Parlamentul a condamnat regimul totalitar comunist. Liberalii au declarat că lucrează asupra unui proiect de lege în acest sens. Pe de altă parte, comuniştii susţin că este o răfuială cu opoziţia, iar ”PL trebuie să facă în primul rînd lustraţie în rîndurile sale”.

Legea lustraţiei prevede că persoanele care au colaborat cu regimul comunist nu au dreptul să deţină funcţii în instituţiile publice.

În Moldova au mai fost tentative de adoptare a unei legi a lustraţiei. Prima încercare a avut-o PPCD, în 1999, însă nu a fost susţinută de parlamentarii de atunci. A doua tentativă a fost în martie 2000 din partea deputaţilor Partidului Forţelor Democratice. Ultima dată, adoptarea unei asemenea legi a fost propusă în 2010, însă, la fel, fără succes.


Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1892
Populația:
106 locuitori

Şumna este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bulhac și Şumna. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Rîșcani și la 173 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 106 oameni. Satul Șumna a fost menționat documentar în anul 1892.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.