26 februarie 2019, 09:40 Realitatea moldovenească views 11625
Cumpărătorii de pe canapea, în căutare de noi poziții
26 februarie 2019, 09:40 Realitatea moldovenească views 11625

Cumpărătorii de pe canapea, în căutare de noi poziții

În ultimul timp, comerțul online prinde rotații. Dacă acum zece ani multă lumea era sceptică față de platformele de comerț online, iar în unele țări slab dezvoltate despre acestea în general nu se știa, acum situația s-a schimbat radical. Pe an ce trece, în diferite țări ale lumii crește numărul cumpărătorilor care au încredere în magazinele virtuale.

În pas cu progresul

În multe state, platformele online au devenit parte integrantă a economiei. Experții spun că indicatorii numărului de operații comerciale virtuale cresc rapid, ceea ce nu poate să nu influențeze economia mondială. Se așteaptă ca spre finele anlui 2019 volumul mondial al vînzărilor online să ajungă la $2 trilioane, iar spre finele lui 2020, cifra de afaceri a celei mai mari piețe electronice - cea pacific-asiatică - va atinge, conform calculelor, $2,5-2,7 trilioane.

Recordul în comerțul online, conform totalurilor anului 2018, este deținut de China, unde volumul vînzărilor se apropie de 50%, iar cifra de afaceri este de cca $900 miliarde. Pe locul doi în acest rating se află țările Americii de Nord, cu un volum de peste $420 mlrd. În Europa, s-au evidențiat trei lideri ai comerțului electronic – Marea Britanie, Germania și Franța, care dețin 81,5% din totalitatea vînzărilor online. Anumite succese au obținut: Canada, Japonia, Coreea, Brazilia și Rusia. În România internet-comerțul deține doar 11%, iar în Republica Moldova - și mai puțin. Deocamdată nu avem o statistică oficială a populației care face cumpărături în fața computerului. Însă cetățenii Moldovei tot mai des apelează la comerțul virtual.

Din spusele lui Vitalie Tarlev, secretar de stat al Ministerului economiei și infrastructurii, din 2004, în Republica Moldova comerțul electronic este reglementat de Legea nr. 284 din 22.07.2004 "Privind comerțul electronic". În 2017 aceasta a fost actualizată în conformitate cu angajamentele prevăzute de Acordul de asociere cu UE și cel de liber schimb.

"În 2017 a fost elaborat programul de acțiuni, care prevedea măsurile de excludere a unui șir de restricții. Pentru aceasta au fost preconizați trei ani. Guvernul, mediul de afaceri, societatea însăși este interesată de dezvoltarea comerțului electronic în RM. Este vorba despre legalizarea operațiilor, despre confortul utilizatorului final și despre promovarea activității economice, a businessului", a menționat Vitalie Tarlev.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

online , cumpărături

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1723
Populația:
1975 locuitori

Tartaul este un sat şi comună din raionul Cantemir. Tartaul este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Cantemir și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1975 de oameni. Satul Tartaul a fost menționat documentar în anul 1723.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.