09 iulie 2019, 10:40 Realitatea moldovenească views 2577
Prin ce va intra în istorie ultima componență a Curții Constituționale?
09 iulie 2019, 10:40 Realitatea moldovenească views 2577

Prin ce va intra în istorie ultima componență a Curții Constituționale?

După ce a emis un șir de decizii care au provocat în țară o criză politico-juridică, membrii Curții Constituționale a RM (CC) au demisionat, fără a face careva comentarii și a comunica cu presa. Pentru prima dată în istoria, unicei în Moldova, autorități de jurisdicție constituțională, aceasta a demisionat in corpore.    

Însă această demisie nu a fost una benevolă: au anticipat-o numeroasele solicitări ale noii guvernări, ale clasei politice și ale societății civile. Chiar și Comisia de la Veneția a Consiliului Europei, care  tradițional nu se implică în procesele interne din stat, a dat clar de înțeles că ultimele verdicte ale CC provoacă numeroase semne de întrebare și depășesc cadrul constituțional.

CC în această componență va intra în istorie prin numeroasele decizii care nu doar contrazic Constituția, ele au fost extrem de politizate, au divizat societatea și au dezorganizat funcționarea întregului mecanism al statului.

În rezultat, CC îi va fi foarte dificil să reîntoarcă încrederea față de activitatea sa.  Experții consideră că noua componență a Curții Constituționale, care va apărea în Moldova în cel mai scurt timp, trebuie să analizeze minuțios deciziile predecesorilor, după care să anuleze verdictele emise în interesul jucătorilor politici și pe cele ce contrazic spiritul Constituției.  

Continuarea articolului citiți pe Noi.md.

 

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1795
Populația:
1099 locuitori

Prodăneşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Prodănești și Căprești. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Florești și la 101 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1099 de oameni. Satul Prodănești a fost menționat documentar în anul 1795.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.