26 octombrie 2019, 13:30 Realitatea moldovenească views 5168
Vor reuși oare partidele de la guvernare să efectueze reforme sociale de proporții?
26 octombrie 2019, 13:30 Realitatea moldovenească views 5168

Vor reuși oare partidele de la guvernare să efectueze reforme sociale de proporții?

Acordul politic privind scopurile tranzitorii ale guvernului, președinției și parlamentului, încheiat la 16 septembrie de PSRM și blocul ACUM, conține și un bloc social suficient de vast. Dacă cel puțin o parte din reformele anunțate vor fi făcute, societatea moldovenească ar putea avea parte de numeroase schimbări spre bine. Adevărul e că nicăieri nu se vorbește despre termenele preconizate pentru înfăptuirea acestor măsuri.

Ocrotirea sănătății, munca și protecția socială

În document, sarcinile în sfera ocrotirii sănătății, muncii, protecției sociale, educației, culturii, științei, tineretului și sportului au fost expuse în blocuri aparte. Dat fiind că politica socială este foarte importantă în dezvoltarea societății, ne vom opri detaliat asupra sarcinilor fiecărei direcții de activitate.

În sfera sănătății se preconizează: elaborarea Legii medicamentului reieșind din legislația europeană, așa cum prevede Acordul de asociere RM-UE, ajustarea Legii privind sănătatea mintală la Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dezabilități (2010) și la Declarația Europeană privind sănătatea copiilor și tinerilor cu dezabilități intelectuale și a familiilor lor; adoptarea Legii privind ocrotirea sănătății într-o nouă redacție; actualizarea legilor privind drepturile pacienților și practica medicală; modificarea legislației care prevede sporirea indemnizațiilor pentru tinerii specialiști absolvenți ai sistemului medical.

Este prevăzut și un șir de îmbunătățiri în domeniul muncii. Se preconizează modificarea Codului muncii în scopul echilibrării relațiilor angajat-angajator (pe de o parte, aceasta va asigura o protecție mai eficientă a angajatorilor în cazul concedierii unui salariat, pe de alta – va proteja persoanele angajate de posibilele abuzuri din partea angajatorului); stabilirii unor măsuri intermediare în cazul unor dezbateri judiciare și pentru a evita unele litigii destul de frecvente astăzi, pentru care statul cheltuiește resurse enorme. Este prevăzută și reglementarea activității agențiilor private de ocupare a forței de muncă, pentru reducerea migrației ilegale în scopul găsirii unui loc de muncă și angajării.

În domeniul protecției sociale se preconizează revizuirea conceptului de ajutor social pentru îmbunătățirea integrării beneficiarilor lui în activitatea de muncă, va fi analizată și posibilitatea de sporire a înmulțitorului venitului minim garantat lunar. În lista priorităților figurează și legea privind indexarea pensiilor de două ori pe an, elaborată la inițiativa președintelui și deja adoptată de parlament. Ne așteaptă și reforma Consiliului național pentru instituirea handicapului și a capacității limitate de muncă, revizuirea bazei normative privind stabilirea dezabilității, îmbunătățirea serviciului asistență pentru persoanele cu dezabilitate severă, care au nevoie de îngrijire și susținere.

Coaliția majoritară mai promite și recalcularea automată anuală a pensiilor persoanelor care continuă activitatea de muncă după ieșirea la odihna binemeritată; limitarea cotizațiilor de asigurări sociale plătite de angajați și indexarea regresivă a pensiilor foarte mari; revizuirea condițiilor de pensionare a judecătorilor și militarilor în scopul ajustării lor la sistemul național de pensii.

Se planifică și actualizarea și completarea legislației care reglementează venitul minim lunar garantat de stat.

Va fi modificată și Legea privind veteranii. Va fi revizuit cadrul legal în domeniul adopției pentru a asigura luarea operativă a deciziilor, sprijinul social pentru părinții adoptivi în perioada transmiterii copilului, precum și combaterea corupției în procesul adopției. Un șir de acte legislative au fost modificate și completate în scopul reprezentării legale a intereselor și drepturilor copilului, a tutelei și a responsabilității juridice în vederea educării și îngrijirii copilului (spre exemplu, în cazul copiilor ai căror părinți au plecat la muncă peste hotare). Legislația națională va fi ajustată la prevederile Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței în familie și a violenței împotriva femeilor.

Mai este preconizată elaborarea și adoptarea cadrului legal pentru implementarea Convenției de la Haga privind aspectele de drept civil ale răpirii internaționale a copiilor din 25.10.1980, modificarea cadrului legal care prevede prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale în domeniul muncii și în sistemul educațional.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

partide , reforma

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1921
Populația:
2190 locuitori

Petrunea este un sat şi comună din raionul Glodeni. Petrunea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Glodeni și la 167 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2190 de oameni. Satul Petrunea a fost înființat în anul 1921.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.