27 iulie 2011, 11:27 Realitatea moldovenească views 7245
27 iulie 2011, 11:27 Realitatea moldovenească views 7245

Nicolae Pascaru – Legalizînd studierea istoriei românilor în şcolile din RM, noi riscăm să pierdem identitatea naţională moldovenească

Colaborînd cu România în problemele scrierii şi integrării în şcolile moldoveneşti a manualelor de istorie a românilor, Moldova pierde identitatea sa naţională, consideră Nicolae Pascaru, preşedinte al Federaţiei sportive „Voievod”, a cărui declaraţie a fost remisă marţi redacţiei agenţiei multimedia Novosti-Moldova.

„Manualele de istorie a românilor au fost reeditate cu suportul Guvernului României. Problema privind acestea demult este pe agenda de lucru a politicienilor şi funcţionarilor de stat, care se ocupă de relaţiile moldo-române. De ce atunci nu vine vorba despre reeditarea manualelor de fizică, chimie, matematică, educaţie civică, literatura universală? De ce anume această disciplină tulbură societatea?.. Princpalul însă este că elevii de la 1 septembrie vor studia istoria fără surse de alternativă”, - a spus Pascaru.

„Fără cunoaşterea istoriei, a identităţii popoarelor e greu de crezut că tînăra generaţie va respecta strămoşii şi va şti, ce este cultura moldovenească şi ce este Moldova astăzi. Fără a ne simţi rădăcinile, noi, cetăţenii republicii, ne comportăm urît cu noi înşine, lăsăm totul şi plecăm peste hotare, ne înjosim şi muncim practic în condiţii inumane. Iar studierea istoriei românilor ca atare este încă una din formele îndepărtării spirituale a copiilor noştri de patria lor – Moldova şi intensificării interacţiunii Moldovei cu aşa-numitul spaţiu cultural românesc – calea substituirii valorilor istorice. Politicienii noştri prezintă acest pas societăţii ca modalitate de îmbunătăţire a realţiilor cu UE”, - a menţionat Pascaru.

Potrivit spuselor lui, interesele politicienilor la Chișinău, fără a mai vorbi de interesele statului român, în ultimii 20 de ani nu s-au schimbat.

„Unde este libertatea alegerii istoriei, pe care dorim s-o studiem? Unde este posibilitatea de a lua cunoştinţă de pe băncile şcolii de lucrările lui Grigore Ureche, Miron Costin, Ion Neculce, care se identificau ca moldoveni şi vorbeau limba moldovenească? În programa predării istoriei nu este nici un cuvînt despre faptul că de limba română şi identitatea românească pînă în secolul XIX nu era nici pomină- iar aceasta este deja demult cunoscut în Europa! Copiilor li se relatează doar despre România Mare, spaţiul românesc, care exista, chipurile, de cînd lumea, inclusiv pe teritoriul Moldovei”, - a spus Pascaru.

El a adăugat că, „ţinîndu-se cont de faptul că aceste cărţi de istorie a românilor sînt scrise anume de autori din România, de ce atunci în Moldova muncesc savanţi-istorici – doar punctul lor de vedere este integral preluat de la colegii de peste Prut”.

„Posibil, cineva este interesat în menţinerea conflictului, scindarea societăţii şi păstrarea în continuare a poporului, împărţit în două tabere de cetăţeni – patrioţi ai entităţii lor şi adepţii ai ideologiei proromâne. Unii politicieni din Moldova şi autorităţile transnistrene utilizează pînă în prezent aceşti factori în interesele lor. Nu este echitabil, cînd tînăra gneraţie devine victima convingerilor pseudoistorice politizate. În ce priveşte preţurile acestor manuale, probabil, ele ne vor costa mai sump decît preţul lor real în librării.  Le vor plăti multe generaţii cu cel mai scump preţ – spiritualitatea, identitatea naţională şi pierderea rădăcinilor proprii ca popor”.

 

Sursa: newsmoldova.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1949
Populația:
288 locuitori

Mirnoe este un sat din cadrul comunei Vinogradovca, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Taraclia și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 288 de oameni. Satul Mirnoe a fost întemeiat în anul 1949.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.