22 noiembrie 2012, 14:44 Realitatea moldovenească views 4254
22 noiembrie 2012, 14:44 Realitatea moldovenească views 4254

Knut Vollebaek a chemat Chişinăul şi Tiraspolul să nu îi facă pe copii victime ale confruntării politice

Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Knut Vollebaek, a făcut apel către Chișinău şi Tiraspol să nu îi facă pe copii victime ale confruntării politice.

Potrivit primului post de televiziune al autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene, citat de Agenţia "Infotag", oficialul a făcut această declaraţie în timpul vizitei de miercuri la Tiraspol, unde a avut o întrevedere cu viceministrul regional al externelor, Vitali Ignatiev, şi cu ministrul local al educaţiei, Svetlana Fadeeva.

Discuţiile au avut ca subiect principal colaborarea Transnistriei cu R.Moldova în domeniul educaţiei, problemele de funcţionare a şcolilor moldoveneşti cu predare în baza grafiei latine din regiune, recunoaşterea actelor de studii transnistrene în R.Moldova.

Ignatiev a reiterat poziţia Tiraspolului oficial, conform căreia şcolile care oferă studii pe baza programelor Republicii Moldova trebuie să fie înregistrate, dar şi licenţiate ca să-şi desfăşoare corect activitatea în RMN. În privinţa recunoaşterii actelor de studii, el a opinat că mecanismul existent şi modificările nesemnificative, operate în Moldova la nivel legislativ, nu modifică mecanismul, astfel, absolvenţii transnistreni au de susţinut o serie întreagă de examene, ca şi mai înainte. "Se formează o comisie, dar acesta este, în viziunea mea, un mecanism neviabil. Noi i-am informat pe colegii europeni despre îngrijorarea noastră", a spus Ignatiev.

Reprezentantul OSCE şi-a exprimat speranţa că, în pofida dificultăţilor, vor avea loc negocieri în cadrul grupului de lucru şi părţile vor avansa. El a estimat că renunţarea la politizare ar permite rezolvarea multor probleme în domeniul educaţiei.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

victime , Moldova , OSCE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
349 locuitori

Costeşti este un sat din cadrul comunei Ivanovca, raionul. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 349 de oameni. Satul Costești a fost menționat documentar în anul 1609.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.