22 november 2012, 14:44 Moldovan reality views 4272
22 november 2012, 14:44 Moldovan reality views 4272

Knut Vollebaek a chemat Chişinăul şi Tiraspolul să nu îi facă pe copii victime ale confruntării politice

Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Knut Vollebaek, a făcut apel către Chișinău şi Tiraspol să nu îi facă pe copii victime ale confruntării politice.

Potrivit primului post de televiziune al autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene, citat de Agenţia "Infotag", oficialul a făcut această declaraţie în timpul vizitei de miercuri la Tiraspol, unde a avut o întrevedere cu viceministrul regional al externelor, Vitali Ignatiev, şi cu ministrul local al educaţiei, Svetlana Fadeeva.

Discuţiile au avut ca subiect principal colaborarea Transnistriei cu R.Moldova în domeniul educaţiei, problemele de funcţionare a şcolilor moldoveneşti cu predare în baza grafiei latine din regiune, recunoaşterea actelor de studii transnistrene în R.Moldova.

Ignatiev a reiterat poziţia Tiraspolului oficial, conform căreia şcolile care oferă studii pe baza programelor Republicii Moldova trebuie să fie înregistrate, dar şi licenţiate ca să-şi desfăşoare corect activitatea în RMN. În privinţa recunoaşterii actelor de studii, el a opinat că mecanismul existent şi modificările nesemnificative, operate în Moldova la nivel legislativ, nu modifică mecanismul, astfel, absolvenţii transnistreni au de susţinut o serie întreagă de examene, ca şi mai înainte. "Se formează o comisie, dar acesta este, în viziunea mea, un mecanism neviabil. Noi i-am informat pe colegii europeni despre îngrijorarea noastră", a spus Ignatiev.

Reprezentantul OSCE şi-a exprimat speranţa că, în pofida dificultăţilor, vor avea loc negocieri în cadrul grupului de lucru şi părţile vor avansa. El a estimat că renunţarea la politizare ar permite rezolvarea multor probleme în domeniul educaţiei.

Sursa: noi.md

Keywords:

victime , Moldova , OSCE

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
sec. XV
Populația:
25641 locuitori
Logo

Orhei este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Orhei.  Amplasat în partea centrală a republicii,  pe malul rîului Răut, oraşul Orhei este situat la o distanţă de 46 km de Chișinău. Conform datelor recensăm]ntului din anul 2004, populaţia constituie 25641 locuitori. Primele menţiuni documentare ale Orheiului datează din ultima treime a secolului al XV-lea şi se referă la pîrcălabii cetăţii Orhei, situată la 18 km în aval pe cursul Răutului, loc cunoscut în prezent sub denumirea „Orheiul Vechi”.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.