27 noiembrie 2012, 16:02 Realitatea moldovenească views 6852
27 noiembrie 2012, 16:02 Realitatea moldovenească views 6852

Gorelova: O nouă cacealma politică în relațiile dintre Moldova și UE (1)

Propunerile de a livra din Moldova pe pieţele ţărilor Uniunii Europene peşte, ouă şi carne de găină din punct de vedere politic sună frumos, dar nu au nici un fel de temei economic, a declarat luni pentru corespondentul AŞ Novosti-Moldova Elena Gorelova, vicedirectorul Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, doctor în economie.

 Într-un şir de mijloace de informare în masă săptămîna trecută au fost publicate rapoarte victorioase că la şedinţa Subcomietului pentru comerţ şi investiţii Moldova-UE, care a avut loc la Bruxelles la 19 noiembrie, au fost subliniate succesele Moldovei în reformele în domeniul standardizării măsurilor sanitare şi fitosanitare şi că acum republicii îi vor permite să comercializeze ouă şi carne de găină pe pieţele UE. Este necesar foarte puţin, după spusele partenerilor noştri europeni – prezentanţi ofertă în conformitate cu toate standardele solicitate în UE şi... înainte.

 „Ne bucură cu extinderea listei de mărfuri pentru preferinţe, adică cu livrări fără taxă pe pieţele ţărilor europene totalmente convinşi că Moldova este absolut inofensivă pentru producătorii de aceste mărfuri de acolo”, - consideră expertul.

Potrivit spuselor ei, „propunerea de a livra peşte sună a batjocură”.

 „De cînd Moldova devenit stat maritim şi colector de fructe de mare?! Noi singuri le importăm în ţara noastră. Iar peştele nostru nu prezintă deloc interes pentru europeni – acolo se consumă numai de mare şi cu conţinut caloric mic, cum este, spre exemplu, tonul. Iar situaţia din avicultură, îndeosebi în condiţiile complicate ale actualei secete, nicidecum nu oferă nici măcar posibilitatea de a discuta acest subiect”, - este convinsă Gorelova.

 „Despre ce livrări de carne de găină din Moldova pe pieţele UE poate fi vorba, dacă producţia locală asigură consumul intern doar în proporţie de 60 la sută?! Noi importăm anual în ţară 18 mii tone de acest produs. Mai mult decît atît, dacă Guvernul nu va lua măsuri eficiente, producţia autohtonă de carne dietetică poate să se reducă considerabil”, - şi-a exprimat punctul său de vedere Ion Bîzgu, director general al Întreprinderii ştiinţifice-de producţie de stat „AVICOLA-MOLDOVA”.

 Specialistul a explicat că ei împreună cu producătorii de carne de găină şi ouă s-au adresat Guvernului, solicitînd permisiunea de a importa 100 mii tone de nutreţ fără încasarea TVA. Ei au argumentat aceasta prin faptul că după seceta din anul curent producătorii de cereale au pierdut o cantitate enormă de recoltă şi de aceea au umflat preţurile.

 „Această măsură n-ar fi prăbuşit piaţa locală de cereale şi nici n-ar fi pus în pericol existenţa producătorilor lor. Ar fi permis de a echilibra costul furajelor şi a menţine preţuri acceptabile la produsele dietetice. Opinia noastră însă n-a fost ascultată”, - a menţionat expertul.

 „În ce priveşte exporturile de ouă, nici în această problemă nu este totul simplu. Pe timpuri în faţa producătorilor s-a pus sarcina de a majora numărul lor pînă la 200 milioane de bucăţi pe an.  Şi noi am făcut faţă acestui obiectiv. Pînă la aderarea României la Uniunea Europeană noi livram deja pe pieţele ei 115-120 mln bucăţi ouă de găină. Realmente am putea astăzi livra 200 mln. Deocamdată nu livrăm nici unul, cotele tarifare producătorii noştri nu le selectează. Noi nu avem echipament pentru analiza la prezenţa salmonelei. El costă foarte scump şi nu-l vom putea procura în curînd”, - a explicat Bîzgu.

Cuvinte cheie:

Moldova , export , UE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1439
Populația:
1512 locuitori

Brătuleni este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Brătuleni și Cîrneşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Nisporeni și la 98 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1512 oameni. Satul Brătuleni a fost menționat documentar în anul 1439.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.