30 noiembrie 2012, 11:53 Realitatea moldovenească views 7432
30 noiembrie 2012, 11:53 Realitatea moldovenească views 7432

Alarmant! 62,6% dintre copiii din R. Moldova au unul sau ambii părinţi peste hotare

Mai bine de jumătate dintre copiii din R. Moldova cresc fie cu un singur părinte, deoarece celălalt este plecat la muncă peste hotare, fie cu buneii sau alte rude pe motiv că părinţii sînt plecaţi. Potrivit Info-Prim Neo un studiu făcut public marţi, 27 noiembrie, la Chișinău, arată că peste 105 mii de copii, din totalul de circa 168 de mii evaluaţi, au părinţii peste hotare.

Din totalul de 38 de mii de copii care nu locuiesc cu părinţii, doar circa 15% au instituită tutelă sau curatelă ca formă de protecţie şi reprezentare legală. Evaluatorii au depistat şi 175 copii care locuiesc singuri.

Specialiştii notează că tutela este instituită mai frecvent în cazul copiilor aflaţi în dificultate. Aproape jumătate dintre aceştia au un tutore, pe când doar 12% din copiii părinţii cărora au plecat peste hotare se află sub tutela cuiva. Autorii studiului au constatat că cel mai des se instituie tutela asupra copiilor părinţii care au emigrat în Europa de Vest, spre deosebire de cei care au migrat în Rusia.

Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, a menţionat, la prezentarea studiului, că fiecare raion va avea instituită o bază de date despre copiii care se află în dificultate sau sînt afectaţi de plecarea peste hotare a părinţilor lor şi, astfel, autorităţile vor şti cum să lucreze cu ei.

Autorii studiului susţin că este necesară direcţionarea serviciilor sociale pentru aproape 35% din copiii migranţilor şi pentru 56% dintre copiii apreciaţi ca fiind în dificultate. Principalele grupuri aflate în situaţii de risc sînt copiii care locuiesc singuri sau care demonstrează comportamente deviante, de asemenea copiii care muncesc pentru a cîştiga bani şi cei izolaţi social.

Studiul a fost realizat la iniţiativa Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, finanţat de UE, Ministerul Muncii şi Politicilor Sociale al Italiei, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie Moldova şi Agenţia Cehă pentru Dezvoltare.

Cuvinte cheie:

copii , educatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
5014 locuitori

Tomai este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Comuna Tomai este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de municipiul Comrat și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 5014 locuitori. Satul Tomai a fost menționat documentar în anul 1790.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.