22 martie 2021, 16:00 Realitatea moldovenească views 2177
Cum vor putea activa unitățile comerciale cu amănuntul în perioada Stării de Urgență
22 martie 2021, 16:00 Realitatea moldovenească views 2177

Cum vor putea activa unitățile comerciale cu amănuntul în perioada Stării de Urgență

În perioada 19 martie - 18 aprilie în Republica Moldova a fost declarată stare de urgență în sănătate publică. În acest context au fost applicate mai multe restricții, iar instituțiile din țară vor active într-un regim special, scrie noi.md.

Administratorii unităţilor comerciale cu amănuntul vor asigura respectarea strictă a următoarelor măsuri specifice de prevenire şi control al infecţiei COVID - 19:

1. Asigurarea accesului fluidizat al vizitatorilor/cumpărătorilor în interiorul unităţii comerciale.

2. Admiterea în spaţiile comerciale gestionate a unui număr limitat de vizitatori/cumpărători, reieşind din normativul 1 persoană per 4 m2 din spaţiul comercial liber. Copiii cu vîrsta pînă la 10 ani vor fi admişi în spaţiul comercial împreună cu adulţii care îi însoţesc.

3. Instalarea, la intrare în spaţiul comercial gestionat, în locuri vizibile şi accesibile pentru vizitatori/cumpărători, a dozatoarelor cu soluţie dezinfectantă pe bază de alcool pentru respectarea igienei mîinilor clienţilor.

4. Admiterea în spaţiul comercial gestionat exclusiv a vizitatorilor/ cumpărătorilor asiguraţi cu măşti de protecţie, cu excepţia copiilor cu vîrsta mai mică sau egală cu 5 ani.

5. Asigurarea personalului cu cantităţi suficiente de echipament de protecţie personală (măşti, mănuşi, şorţuri şi viziere după caz). Monitorizarea portului corect al măştilor (masca trebuie să acopere atît gura, cît şi nasul), precum şi a frecvenţei de schimbare a echipamentului de protecţie.

6. Deschiderea numărului maxim de case, în mod special în orele de vîrf, pentru evitarea creării aglomerărilor. Instalarea semnelor/indicatoarelor vizibile pe podea pentru a asigura respectarea distanţei fizice de 1 metru în apropierea caselor.

7. Instalarea ecranelor de protecţie din plexiglas/sticlă la case.

8. Vînzătorii şi5 lucrătorii unităţilor5 comerciale vor atenţiona5 clienţii5 despre1 necesitatea respectării distanţei fizice de cel puţin 1 metru, cu excepţia membrilor unei familii sau a grupurilor de maxim 3 persoane.

9. Monitorizarea stării de sănătate a angajaţilor din subordine, inclusiv termometria, la începutul şi pe parcursul zilei de muncă, cu asigurarea evidenţei.

În caz de depistare a unor simptome ale infecţiei respiratorii acute, angajatul nu se admite la serviciu, se autoizolează şi informează medicul de familie.

10. Efectuarea obligatorie a termometriei la intrarea în unitatea comercială a fiecărui vizitator/cumpărător, cu interzicerea accesului persoanelor cu stare febrilă şi informarea lor despre necesitatea consultării medicului.

11. Prelucrarea cu produse dezinfectante a suprafeţelor, coşurilor, cărucioarelor etc. şi asigurarea regimului de curăţare umedă de minimum de 3 (trei) ori pe zi, cu înregistrarea acestor lucrări într-un registru special, elaborat de operator în formă liberă.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
68 locuitori

Bălţata de Sus este un sat din cadrul comunei Bălţata, raionul Criuleni. Satul Bălţata de Sus se află la o distanţă de 26 km de orașul Criuleni și la 13 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 68 de oameni. Satul Bălţata de Sus a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.