13 februarie 2013, 16:03 Realitatea moldovenească views 6769
13 februarie 2013, 16:03 Realitatea moldovenească views 6769

Abandonul copiilor ar putea fi pedepsit penal

O iniţiativă legislativă ce asigură protecţia copilului împotriva abandonului şi măsuri pentru prevenirea acestui fenomen a fost înregistrată de Biroul Permanent al Parlamentului Republicii Moldova. Iniţiativa aparţine vicepreşedintului Parlamentului, Liliana Palihovici, şi vizează completarea Codului Penal al R. Moldova, anunță trm.md.

„Inițiativa legislativă propune amendarea Codului Penal în sensul stabilirii răspunderii penale pentru săvîrşirea de către persoana, care are obligaţia legală de întreţinere faţă de minor, a acțiunii de părăsire, alungare sau lăsare fără ajutor, expunîndu-l la suferinţe fizice sau morale; neîndeplinirea  intenționată a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege; neplata  intenționată, timp de 5 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească”, se spune în nota informativă al proiectul de Lege.
 
Potrivit Lilianei Palihovici, abandonul este cea mai gravă formă de neglijare a copilului şi acest fenomen care devine obişnuit pentru R. Moldova se datorează şi cadrului legal prea blînd pentru cei care îşi părăsesc familia și copiii, iar iniţiativa legislativă vine să contribuie la ocrotirea relaţiilor de convieţuire între părinți și copii.

Cuvinte cheie:

copii , educatie , relatii , lege

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
25 locuitori

Cucioaia Nouă este un sat din cadrul comunei Ghiliceni, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 18 km de oraşul Teleneşti şi la 88 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 25 de oameni. Satul Cucioaia Nouă a fost înființat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.