24 decembrie 2021, 11:30 Realitatea moldovenească views 2658
Deputații au operat modificări în legii privind ocrotirea monumentelor
24 decembrie 2021, 11:30 Realitatea moldovenească views 2658

Deputații au operat modificări în legii privind ocrotirea monumentelor

Construcțiile din preajma monumentelor istorice vor fi interzise. Un proiect de lege care prevede modificarea legii privind ocrotirea monumentelor a fost aprobat astăzi de Parlament în prima lectură, comunică MOLDPRES.

Potrivit documentului, în proiect au fost introduse prevederi referitor la terenul monumentelor, zona lor de protecție și principiile de intervenție asupra lor. În acest sens, va fi interzisă orice acțiune atît asupra monumentului, cît și în zona lui de protecție, care diferă în funcție de amplasarea lui. În localitățile urbane, suprafața zonei de protecție constituie 100 de metri, în cele rurale – 200 de metri, iar în extravilanul localităților – 500 de metri.

De asemenea, prejudiciile cauzate monumentelor vor fi acoperite de către proprietarul sau de gestionarul monumentului, dar și de persoanele fizice și juridice care au inițiat, finanțat și executat lucrările. În caz contrar, Ministerul Culturii va formula acțiune în justiție privind repararea prejudiciului, cu inițierea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică a monumentului.

Sursa: www.moldpres.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1109 locuitori

Răculeşti este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bălăşeşti și Răculeşti. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Criuleni și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1109 oameni. Satul Răculeşti a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.