15 martie 2013, 13:08 Realitatea moldovenească views 7444
15 martie 2013, 13:08 Realitatea moldovenească views 7444

Mitropolia Moldovei și Bucovinei vrea familia alcătuită din bărbat şi femeie în Constituţie

Numele lui Dumnezeu, necesitatea predării religiei în şcoli, precum şi familia alcătuită din bărbat şi femeie ar trebui să fie menţionate în viitoarea Constituţie, conform unor propuneri înaintate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Sinodul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a decis, în şedinţa din 5 martie, “iniţierea unor acţiuni de sensibilizare a oficialităţilor, în sensul introducerii sau revizuirii, în viitoarea Constituţie a României, a unor articole care să facă referire la numele lui Dumnezeu sau care să sublinieze rolul familiei în societate, importanţa tradiţiei creştine a poporului român, evidenţierea rolului pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut şi îl are în istoria ţării, a necesităţii predării religiei în şcoală, precum şi importanţa susţinerii românilor aflaţi în afara graniţelor ţării“, relatează gandul.info.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei consideră “firească” dorinţa Bisericii de stipulare a numelui lui Dumnezeu în viitoarea Constituţie, pe motiv că “suntem creştini de mai bine de 2.000 de ani”.

În privinţa sublinierii rolului familiei în societate, Biserica propune ca în viitoarea Constituţie să fie definită familia ca unirea dintre un bărbat şi o femeie. ”Biserica are această responsabilitate de a fi un garant moral în societate şi în faţa credincioşilor şi dorim foarte mult să fie menţionat în mod expres acest lucru, asta înseamnă pentru noi familie”, mai spune sursa citată.

Reacțiile nu au întîrziat. Deputatul PNL Petre Roman afirmă că ar trebui să se găsească o formulă de compromis în ceea ce priveşte caracterul de stat laic al României şi credinţa în Dumnezeu "ca sursă a naţiunii", cu ocazia revizuirii Constituţiei.

Şeful liberalilor, Crin Antonescu, precizează că România va rămâne un stat laic, iar o eventuală propunere pentru trecerea numelui lui Dumnezeu în Constituţie este "destul de discutabilă", însă o astfel de propunere va fi supusă discuţiei dacă va exista.

Deputatul PSD Ciprian Nica a declarat, însă, că el ar susţine ideea introducerii în legea fundamentală a unei prevederi în ceea ce priveşte calitatea de popor creştin a românilor.

 

Sursa: gandul.info

Cuvinte cheie:

religie , biserica , antidiscriminare , lege

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
802 locuitori

Rediul Mare (Stație de Cale Ferată) este o localitate din cadrul comunei Grinăuți-Moldova, raionul Ocniţa. Localitatea este situată la o distanță de 11 km de orașul Ocnița și la 231 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 802 oameni. Localitatea Rediul Mare (Stație de Cale Ferată) a fost înregistrată oficial în anul 1955.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.