27 martie 2013, 11:53 Realitatea moldovenească views 7158
27 martie 2013, 11:53 Realitatea moldovenească views 7158

Expert: Moldova nu va rezolva de una singură conflictul de pe Nistru

Nicio țară din lume, cu un astfel de conflict intern, ca cel transnistrean nu va putea adera la Uniunea Europeană, afirmă  directorul Programului de Securitate a Mării Negre de la Universitatea Harvard (SUA), analistul ucrainean Serghei Konoplyov în interviul acordat cotidianului Evenimentul zilei.

Potrivit expertului, soluționarea litigiilor transfrontaliere este necesară pentru aderarea la NATO.

El consideră că orice stat, de unul singur, nu va putea face față unui conflict ca cel de pe Nistru. "Este nevoie de o abordare colectivă," - a subliniat expertul.

"Chiar si Statele Unite în calitate de mare putere nu pot face nimic de sine stătător în lume, iar Republica Moldova este o țară care nu este la fel de puternică din punct de vedere politic și economic", - consideră analistul politic.

"Moldova are nevoie de ajutor și îl primește din partea UE, României și vecinilor. Chișinăul este implicat într-o varietate de formate de negocieri și sper că toate părțile implicate să găsească o soluție care va aduce beneficii atît poporului Moldovei cît și a Transnistriei", - a declarat Serghei Konoplyov.

În opinia sa, prezența geografică istorică, culturală și economică a Rusiei în regiunea Mării Negre este "foarte sensibilă". Multe țări din regiune, amintește Konoplyov sînt foste republici sovietice, și Rusia încearcă să împiedice aderarea lor la structurile occidentale de securitate. În primul rînd, vorbim despre Ucraina și Georgia.

"Și sigur că Rusia va face tot ce îi stă în putință, mai ales după sfîrșitul Revoluției Portocalii din Ucraina și probabil sfîrșitul Revoluției Trandafirilor așa cum o știam noi din Georgia. Cred că cele două țări vor fi acum, politic și economic, mai apropiate de Rusia, decît de structurile occidentale. Deci, Rusia continuă să joace un rol extrem de important în această regiune, Rusia se folosește de toate mijloacele posibile, politice, economice, în acest ultim caz mă refer la pîrghia energetică, pentru a readuce aceste țări din regiune în orbita sa", - subliniază analistul.

Cuvinte cheie:

politica , conflict , Transnistria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1875
Populația:
337 locuitori

Etulia loc.c.f. este o localitate un sat din cadrul comunei Etulia, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 88 km de municipiul Comrat și la 222 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 337 de oameni. Etulia loc.c.f. a fost menționat documentar în anul 1875.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.