23 martie 2022, 11:15 Realitatea moldovenească views 1315
Primită cu brațele deschise. Povestea angajării în Moldova a unei refugiate din Ucraina
23 martie 2022, 11:15 Realitatea moldovenească views 1315

Primită cu brațele deschise. Povestea angajării în Moldova a unei refugiate din Ucraina

O refugiată din Ucraina, Irina Piflaks, și-a găsit un loc de muncă în Moldova și lucrează ca ajutor de bucătar la grădinița nr. 46 din Chișinău, unde a fost primită cu brațele deschise.

Ea a vorbit despre acest lucru într-un interviu pentru moldovenii.md. Irina Piflaks a spus că locuia în orașul Camenița din regiunea Hmelnițki din Ucraina, fiind nevoită să-și părăsească meleagurile natale după izbucnirea războiului.

„Am fost nevoiți să venim aici cu copiii, pentru că tatăl meu era într-o situație dificilă, avea nevoie de tratament, și nu era nimeni care să-l ajute în condițiile legii marțiale declarate în țară. Trebuia tratat. Am ajuns în Moldova, unde aveam rude, iar eu am decis să rămîn aici”, a spus femeia. „Ne-au ajutat, ne-au întîmpinat foarte bine, ne-au ajutat cu locul de muncă. Am nimerit într-o echipă foarte bună. Lucrez ca asistent de bucătar, gătesc pentru copii. Bucătăria este dotată cu toate cele necesare. Sînt toate echipamentele de lucru. Condițiile de muncă sînt excelente. Gătesc totul conform hărților tehnologice. Privesc și învăț de la bucătar - o femeie cu 45 de ani de experiență, de la care ai multe de învățat. M-au primit foarte bine în echipă, ca o familie, și sînt foarte recunoscătoare tuturor”, a spus Irina Piflaks.

Referindu-se la problema acordării asistenței refugiaților ucraineni în Republica Moldova în general, ea s-a exprimat în favoarea furnizării acestora a mai multor informații despre distribuirea asistenței, despre aspectele înregistrării la Biroul Migrație și Azil, deoarece mulți oameni nu știu unde trebuie să meargă și ce trebuie să facă. Ea s-a plîns de faptul că, pentru a te înregistra la Biroul de Migrație și Azil, trebuie să stai la o coadă lungă, ceea ce este foarte dificil pentru persoanele în vîrstă și bolnave. În plus, la fața locului afli că trebuie să plătești 100 de lei, dar nu toți refugiații ucraineni au bani în general și lei moldovenești, și acest moment le este greu de înțeles.

Directoarea grădiniței nr. 46 din sectorul Centru Ecaterina Pădureț a menționat că Irina Piflaks a fost primită în echipă cu brațele deschise. Mai mult, această grădiniță caută de jumătate de an un bucătar, iar Irina Piflaks are trei ani de experiență ca bucătar în Ucraina. Și acum ea gătește mîncare cu aceeași dragoste, dar deja pentru copiii moldoveni.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1661
Populația:
799 locuitori

Buda este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Buda și Ursari. Satul Buda se află la o distanţă de 15 km de oraşul Călăraşi şi la 78 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 799 de oameni. Localitatea a fost menționată documentar în anul 1661.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.