16 iunie 2022, 17:15 Realitatea moldovenească views 1812
Ostalep: Nu cred că am putea fi ținta unui atac militar
Foto: splendid-magazine.md
16 iunie 2022, 17:15 Realitatea moldovenească views 1812

Ostalep: Nu cred că am putea fi ținta unui atac militar

Fost viceministru de Externe, analistul politic Valeriu Ostalep susține că în prezent nu există vreun pericol militar la adresa R.Moldova.

Analistul este de părere că nici discuțiile din ultima perioadă despre așa-numitele investiții în securitate nu reprezintă un pericol în sine, însă e nevoie de mai multă transparență la acest capitol, pentru a evita speculațiile și a preveni panica.

"Pericolul cel mai mare pentru securitatea R.Moldova sîntem noi înșine. Nu cred că, cu excepția cazului în care conducerea R.Moldova va întreprinde pași negîndiți, noi am putea fi ținta unui atac militar, este lipsit de orice sens. În primul rînd din punct de vedere militar. Sînt lucruri elementare cum asta se întîmplă. Care este sensul? Ce să faci mai departe cu spațiul acesta?", a menționat Ostalep.

În ceea ceea ce privește așa-numitele investiții în securitate promise de liderii europeni R.Moldova, Ostalep a menționat: „mă tem că astea sînt vorbe goale”.

Cu referire la declarația ministrului de externe a Marii Britanii, Liz Truss, privind trimiterea de armament modern în Republica Moldova, Valeriu Ostalep spune că nu e clar despre ce fel de arme e vorba, sub ce formă vor veni investițiile în sectorul militar și nici cine va utiliza aceste arme, dat fiind capacitățile limitate numeric ale Armatei Naționale.

"Eu salut investițiile în securitate, eu sînt doar pentru, dar clar lucru că îmi trezește îngrijorare disonanța asta că nouă din Marea Britanie ni se promite armamament. Armament cui? Noi doar știm cîți oameni avem în Armata Națională și cîți din ei știu să utilizeze armamentul, asta foarte mult contează. Armament contra cui? Sînt oameni în R.Moldova care sînt gata să ia arma în mînă, să trimită feciorii, soții să lupte contra Rusiei. Da sau nu? Dacă sînt un număr anumit, faceți un pas înainte. E absolut lipsit de sens, nimeni cu noi nu are de gînd să lupte, în sensul adevărat al cuvîntului. Nimeni din conducerea R.Moldova nu o să provoeacă Rusia la un conflict armat. Asta e clar", a relatata Ostalep în cadru emisiunii "Puterea a patra".

Potrivit lui, neîntemiate sînt și supozițiile legate de declanșarea unor acțiuni militare în regiunea transnistreană.

"Noi toți vorbim de pericolul legat de regiunea transnsitreană, dar atunci cînd președintele și prim-mininstrul explică clar prnicipiile că: noi niciodată, sub nicio condiție nu o să aplicăm forța, violența în raport cu regiune. Noi doar nu avem de gînd, nu? Și atunci cînd cineva din Marea Britanie spune că o să ne dea arme, apar în paralelel diferite informații care sînt stînjenitoare. Spun că vor investi în securitate. Dar cît, de unde și cum?

Se poate de explicat ce fel de investiție: armament, echipament, exerciții militare? Care e problema să explice despre ce vorba. Sînt de acord, nu este de rău, dar societatea are dreptul și obligația să cunoască ce anume se are în vedere, de ce trebuie un fel de ghicitori și speculații. Care e problema de dus pînă la capăt dezvoltarea temei acesteia, că avem nevoie de investiții, nu de dat tentă militară", a explicat Ostalep.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Valeriu Ostalep , opinie , atac

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec XIX
Populația:
1011 locuitori

Huluboaia este un sat şi comună din raionul Cahul. Huluboaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Cahul și la 210 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1011 oameni. Satul Huluboaia a fost înființat în a doua jumătatea a secolului XIX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.